Създаване на собствен стил

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Въпроси и отговори

 • Как да създаден свой стил в Word 2007

  Мария Урилска:

  Здравейте! В моята версия пътят за създаване на собствен стил е малко по-различен: маркиране на думата/ натискане на стрелкичката за прозореца Styles/ натискане на бутон долу вляво New Style :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, добро допълнение за хората които ползват 2007 версия.

  Peter:

  Здравейте Когато създам нов стил. Той не ми се показва в прозореца на стиловете, а когато искам да го създам отново, със същото име, посочва че вече има такъв. В същност не мога да ги използвам. Къде бъркам според вас?

  Daniela:

  Здравей Peter, В момента съм на word 2003. Там има едно прозорче, най-отдолу Show: От там със стрелката се избира Available formatting Formatting in use All styles Щом си го създал, някоя от първите две опции биха ти свършили работа.

 • Може ли да променим фона около работния лист?

  Владимир:

  Здравейте! Искам да попитам дали има възможност за потъмняване на този светъл фон? Прекалено дразни очите! :)

  Краси Кръстев:

  Здравей, има вариант да се смени цвета - става като отидеш на File бутона, след което отидеш на Account ( позиция 1 на снимка 1 ), след което отидеш на Office Theme и там имаш право на избор от цветове. В момента предполагам си на White лошото е че когато на white - става не точно бяла ами леко преливащо което може да дразни очите.Надявам се че съм бил полезен с отговора.

  Владимир:

  Super, много благодаря!

  Веселка Димитрова:

  При мен няма Account ( или аз не го намирам :) ) Работя с версия 2010.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Веселка.

  За 2010 се намира на малко по различно място - от снимката която си показа в коментара отиди в Options, ще ти се отвори прозорец Word Options след което отиди на General ( снимка 1 позиция 1 ) след което в раздела user interface options ( снимка 1 позиция 2 ) отиди има Color scheme ( снимка 1 позиция 3 ) от там може да го смениш на синьо, черно или сребристо.
  Надявам се да съм бил полезен с отговора.
  Весели празници !
  Веселка Димитрова:

  Много благодаря за отговора.

  Dragova:

  Много полезно - благодаря!

  Ана Йонкова:

  Наистина това поле е твърде голямо. Има ли някаква специална роля?

  Ваня Сиракова:

  Много полезно.Благодаря!

 • Как да променя позиционирането на текста?

  Ani:

  Здравейте! След като създам стил за "ДО" и го използвам, в случая с примера, за "ОТНОСНО" И "ПРИЛОЖЕНИЕ", те се позиционират също в дясно, променя се и текста до тях. Какво да направя за да си останат "по местата" и да бъдат със стил само те?

  Краси Кръстев:

  Здравейте, Ани.

  Когато искате само определен текст да бъде с даден стил, то маркирайте само този текст ( снимка 1 позиция 1 ).

  Снимка_1

  След което му задайте съответно стила - снимка 2 позиция 1, следва да стилизирането да се приложи само за него.

  Снимка_2

  Ако се сложи само курсора на реда на който искаме да променим стила ( снимка 3 позиция 1 ).

  Снимка_3

  Следва избрания стил ( снимка 4 позиция 1 ) да се приложи за целия ред ( снимка 4 позиция 2 ).

  Снимка_4

  Надявам се да сме разрешили казуса.

  Ani:

  Здравейте Краси, благодаря за отговора и най-вече за показаното чрез картинките. Успях да направя собствен стил и да го приложа както исках.

 • Защо се мести целият текст?

  Евелина:

  Защо се мести в дясно целия ред, а не само маркираната дума?

  Забелязах, че във видеото тук има и буквичка (стил за символ), а при мен е само символа за параграф

  Евелина:

  Не зададох много правилно въпроса. Трябва да е: защо ми мести целия ред, вместо само да променя маркираната дума

  Краси Кръстев:

  Здравей, Евелина.


  Първо: Това което разбрах от снимките е че имате проблем с модифицирането на отделен текст:

  Това е така защото си създала нов стил - Style 1, след което си тръгнала да го модифицираш и целия текст, не само маркирания, е в този стил - Style 1.И реално модифицирайки стила следва да модифицираш всеки един текст намиращ се в този стил независимо дали си го селектирала или не.

  Ако искаш да промениш нещо само по селектирания текст, то тогава директно използвай показаните иснтрументи на снимка 1.

  Снимка_1


  Второ: обаче като чета текста си мисля че по - скоро въпроса Ви не е по отношение на това че местейки рулера , се мести целия текст а не само селектираната дума.Това е така защото нямате табулация с която да разскъсате параграфа който посочвате.Сега параграфа е едно цяло и напълно нормално е да е неделим и да се мести целия при преместване на рулера горе.

  За да стигнете до желание ефект, който може би е Приложения да е в ляво а другата част от текста да е в дясно, може да подходите по следния начин.

  Сложете един таб след текста "Приложения" (снимка 2 позиция 1).

  Снимка_2

  След което още доакт курсора Ви е след таб (снимка 3 позиция 1) отидете горе в Ruler -a и кликнете върху него за да поставите табулатор (снимка 3 позиция 2).

  Снимка_3

  Още курсора е след текста "Приложения:" Сега вече местейки маркера за табулация (снимка 4 позиция 1), надясно следва само текста след таб -а да се премести надясно.

  Снимка_4

  Така преместих само текста след приложение в дясно - снимка 5.Текста "оферта..." е подравнен спрямо маркера на табулацията (снимка 5 позиция 3)

  Снимка_5

  Не се сприрам подробно на табулациите, т.к. за тях има почти цял модул - Методи за форматиране и редактиране на документи в който са разяснени.


  Надявам се да съм разбрал правилно въпроса и да съм бил полезен с отговора.

  Евелина:

  Здравей, Краси! Много благодаря за отговора. Всъщност въпросът ми е подобен на този, който е задала Ани тук, под урока "Създаване на собствен стил".

  Аз си създавам стил и искам да го задам на маркираната дума. Вместо обаче да зададе новия ми стил само на тази дума, Word премества целия ред в дясно. Т.е. исках да попитам защо не се запазва лявото подравняване на този текст, след като искам да модифицирам само една част от него. Най-интересното е, че сега пак опитах и успях да го направя така, както е в урока.

  Краси Кръстев:

  Да наистина е така в темата зададена от Ани -

  Как да променя позиционирането на текста?

  e подобна на твоето питане. В темата има обянение което ѝ е помогнало.Прегледай го и него и повтори упражненението отново.Щом сега се е получило, а преди това не се е получило значи е имало нещо много дребно като детайл което си пропуснала.

  Направи го още веднъж за да затвърдиш уменията си, ако го направиш и работи значи си усвойла начина и наистина нещо дребно в началото е било изпуснато.

  Евелина:

  Открих откъде идва проблема при мен.

  Като маркирам желаната дума отдясно-наляво, ми я модифицира, но и ми премества в дясно целия текст.

  Като я маркирам отляво-надясно се получава точно така, както трябва да бъде.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Боряна.

  Ако в панела Styles (снимка 1 позиция 1) кликнеш на стрелкичката долу в десния ъгъл (снимка 1 позиция 2), след кликването в новоотворилият се прозорец кликни на първата иконка (снимка 1 позиция 3), тя трябва да има ролята на Create a Style?

  Снимка_1

  Боряна:

  Благодаря!

  Милена Кадийска:

  Word 2010.

  Save Selectoin as a New Quick Style върши същата работа както Create a Style в показания пример за Word 2013.

 • Краси Кръстев:

  Здравей, Нели.

  Това дали дадения стил ще се приложи за целия параграф или само за отделната селектирана дума, зависи от самия тип на стила - дали е

  • linked (paragraph and character). Това са стилове който се прилагат за целия параграф. Например такива стилове са Heading, Title, Subtitle.... и т.н. (снимка 1 позиция 1)

  Снимка_1

  ИЛИ

  • Character - Това са стилове който се прилагат само за селектиранта или само "кликната" дума. Например такива стилове са Normal, Strong .... и т.н. (снимка 2 позиция 1)

  Снимка_2

  Така че погледни какъв точно е този тип, обикновено стила който създаваш прихваща анстройките на типа стил от който изхождаш, така че ако си направила нещо от типа на Heading, то следва да се получава именно това стила да се прилага за целият параграф, а не само за селектираната дума.

  Нели:

  Благодаря, така е.

  Краси Кръстев:

  Моля!

  Супер е че казусът е разрешен.