Бързо "качване" в 3D чрез PressPull

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео
Назад Алтернативен видео плеър
¿ Напред

Задача


Свалете файла с упражнението и повторете показаното на екрана. Създайте няколко собствени форми и пробвайте командата на тях.

Команди


PRESSPULL - Създава солид на базата на 2D затворена фигура или избиране във вътрешността на фигура. Създава повърхност, когато се избере незатворена линия. Командата съществува от версия 2007 (но е обновявана и в последващи версии)

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое от твърденията е вярно?
PressPull създава солид на базата на 2D затворена фигура и може да модифицира 3D обекти
PressPull създава солид на базата на 2D затворена фигура, но не може да модифицира 3D обекти
PressPull може да модифицира 3D обекти, но не може да създава солид на базата на 2D затворена фигура

Въпроси и отговори

 • Как да отварям файлове записани на по-нова версия?

  Кирил Николаев:

  Здравейте,
  Аз съм с Аутокад 2012, но не мога да отворя файловете понеже са записани на по - нова версия.

  Ивайло:

  Пич, ела да ти сваля (или кача - as you like it) 2016, че да "си свиркаш на къси вълни" и да не ти дреме от нищо. Щуро е 2016, щуро е!!!

  Martin:

  dwg file записан на по-нова версия няма как да го отвориш, докато човека, който ти изпращя файла не му намали версията. При твоят случай е хубаво да я намали до АутоКад версия 2010, тъй като недостатък може да се отчете, че файла става по-голям и тежък.

  ctrl + shift + s или в менюто save as, след което версията се намаля от: files of type

  Успех!

  Краси Кръстев:

  Здравейте и от мен.

  Да добавя няколко полезни неща към темата.

  При изпращане на файлове до трети лица е препоръчително да се случва през Etransmit.

  Ето и един урок от курса AutoCAD formula в тази насока.

  Изпращане на чертежи на трети лица

  И една тема от блога:

  Как да изпращаме нашите чертежи на колеги?

  Антон:

  Има и вариант с DWG TrueView. Безплатен е, конвертира файловете в по-ниска версия. Това при положение че не искаш нова версия на када.

 • Марина Христова Дойчева:

  Здравейте! Работя с АutoCAD 2008 в първия модул на 3D успях да отворя всички DWG чертежи, но в М2 понеже са записани във висока версия не мога. Ако не ви затруднява запишете ги в АutoCAD 2007. Благодаря ви предварително.

  Цанко Дилов:

  Привет Марина,

  Отговорът отдавна е вляво под видеоурока. "Мълчалив" отговор на Аула, че с AutoCAD 2008 не може да се изучава този курс. Знам със сигурност, че разполагаш с ограничен ресурс от време, но ако искаш да се насладиш на този прекрасен курс, мини поне на версия 2013, като се надявам, че вече си го направила.
  С мартенски поздрав: инж. Дилов 
 • Иван Ланджев:

  Когато се опитам да отворя файловете,ми дава ,че ми е необходима по нова версия,а аз ползвам 2012.

  Иван Цукев:

  По принцип записвам всички файлове в 2007, за да могат да се отварят от всички, но тук в първите два модула са се "изплъзнали" файловете да са във формат 2013.

  Свалих им версията и сега могат да се отварят от всички версии на AutoCAD над 2007.

 • Методи Атанасов:

  Не мога да избера незатворена линия с PressPull за да създам повърхност?

  Иван Цукев:

  Методи,

  трябва да стане.

  Начертаваш си за проба обикновена линия или полилиния и с presspull я избираш. Като я избираш ако има проблем трябва да даде съобщение в командния ред. Какво е то?

 • Методи Атанасов:

  Забелязах, че като стартирам presspull в командния ред пише:Click inside bounded areas to press or pull, a при вас е select object or bounded area? С AutoCAD 2012

  Иван Цукев:

  Методи,

  наистина между 2012 и 2013 я има тази разлика в работата на командата.

 • Каква е разликата между presspull и extrude ?

  Татяна Васильовска:

  с командата "extrude" също може да се "вдигат" от двумерни в тримерни, но само по "Z"

  Иван Цукев:

  Разглеждаме и командата extrude в следващите уроци.

  PressPull е да го кажем "по-модерната" команда, а extrude класическата команда за подобен тип операции. Extrude обаче няма ограничения да работи само по Z.

  Bshadov:

  Здравейте, каква е разликата между командите presspull и extrude

  Борислав Иванов:

  Extrude има много практични подопции - Direction, Path, Taper angle, Expression

  Краси Кръстев:

  @Bshadov

  Здравей, и аз да се включа в темата.
  Основната идея на Extrude е да ти " вдигне " дадена 2D фигурата ( да наистина с уточнението че има доста опции спрямо PressPull,
  която както още пък в началото на темата ( дискусията )  е споменато че има ограничение само по ос ( X,Y,Z ) да " разтегля" обекта) и функциите и свършват до там. 
  Основната разлика поне според мен е в начина на селекция и от там и в каква насока може да се ползва тази селекция.PressPull не се селектира само обект ами може да се селектира и Area - (снимка 1), докато Extrude селектира 2D обект.
  Какво е следствието - Освен показания прост пример на снимка 1, с PressPull имаме  възможността да се модифицира един солид - в смисъл може да изберете определена ( има и multiple селекция ) страна на един солид да речeм и да я разтеглите ( с Extrude няма как стане толкова бързо и лесно тъй като там се избират пак подчертавам 2D обект ( контура )  ).Относно Multiple и самата команда PressPull в Модул 10 на курса по AutoCAD Formula има доста разяснения и насоки за приложения.

  П.П. Може би трябва да се отбележи на Extrude - Mode опцията : Surface or Solid
  Bshadov:

  Благодаря, мисля ,че разбрах.

  Краси Кръстев:

  Само още една добавка, до която добавка стигнахме след коментари с колегата на съседното бюро :) - с Extrude също може да модифицираме един солид  ( както е написано малко по - горе малко по - трудно ) в смисъл може да изберем лицето на даден солид и да го extrude - нем нагоре - правейки го обаче създаваме още един НОВ солид ( снимка 1 )  ( докато PressPull просто би удължил солида ) ... е естествено ако толкова държим да работим с extrude w споменатия казус може да обединим двата солида с Union ( снимка 2 позиция 1 ) и да стане един :).

  Bshadov:

  Благодаря, разбрах

 • Таня:

  Може ли да направим стените на къщата с полилиния и така да ги вдигнем всичките заедно с тази команда?

  Краси Кръстев:

  Здравей, В Модул "Модифициране на солиди" Урок 10 : "Практически пример с етаж от къща" там е използвана командата PressPull с тази идея.

 • Здравейте,

  Мария:

  След като съм направила фигура а командата мога ли да я модифицирам до точни числа както е показано в първи модул 7 урок? Никъде не се получават триъгълничета и не мога да променям височината / мога само като добавям или изваждам стойности пак със същата команда, но трябва да меря предварително, за да видя колко ми е височината/.

  Цанко Дилов:

  Индиректен отговор на този въпрос има в следващия урок. Маркерите са в базовите солиди.

  :

  Как да променям само височината на части - точки с координати от повърхноста , за да стане нагъната повърхност с различни коти , в този смисъл данни от геодезическо заснемане да визуализираме земната повърхност, а също ако сложим базова карта от хоризонтали и да я повдигнем, за да стане 3Д.

  Цанко Дилов:

  Здравейте г-н Архитект, Доста архитекти познавам, но не зная някой да "повдига" базова карта с хоризонтали в 3D терен. Всеки си поръчва геодезическо заснемане и си прави 3D терена. Може и да има такива софтуери, но в този курс за AutoCAD 3D има урок, който показва как става това. Последният урок от Модул 6: Създаване на 3D терен на базата на хоризонтали. Да не говорим, че никой проектиращ архитект не вярва нито на хоризонтали от карти или скици, нито на регулации.

 • Каква е разликата между PressPull и Extrude

  Божидар:

  Когато повдигаме плоска фигура с горните команди се получават различия. За целта копираме фигурата от файла и получените две фигури повдигаме съответно c PressPull и Extrude. В последствие ако използваме Move се получава, че под обемната фигура, получена чрез PressPull, остава плоска фигура, а под тази получена чрез Extrude няма. В този смисъл не е ли по-добре използването на Extrude?

  Краси Кръстев:

  Здравей, под урока за  presspull  - https://aula.bg/autocad-3D-barzo-kachvane-v-3d-chrez-presspull#id-89715200001 ( снимка 1 ) има доста коментари относно разликите между двете команди, погледни там и вече в определени мисля че ще знаеш дали extrude или presspull ще ползваш.

  Надявам се отговорите там да те ориентират.
 • Как да постъпя при направа на разгъвка?

  Антон Тонев:

  Здравейте, опитвам се от 2D чертеж да създам 3D детайл. Чертежа представлява разгъвка на ламарина с дебелина 2мм. Работя по следния начин: 1. Избирам вътрешността на отделните сегменти които ще се сгъват, и чрез PRESSPULL ги "вдигам" 2мм нагоре по ос Z. 2. Получават се няколко солида в една равнина които завъртам по оста на сгъване. 3. На местата където се срещат два вече завъртяни солида се получават празнини които чрез PRESSPULL и чрез FILLET EDGE оправям

  Срещам следните затруднения: 1. Искам да "вдигна" определен сегмент от 2D чертежа като избера вътрешността на фигурата. Ако не се вижда целия контур на въпросния участък които искам да "вдигна" PRESSPULL не работи, чертежа е в мм и детайла е доста голям, тази операция става малко трудоемка понеже заради отдалечаването на обекта (за да се види контура) в определени ситуации курсора е по голям от фигурата която трябва да избера. Има ли друг вариант така че да избегна това неудобство? 2. Там където два сегмента се срещат под 90 градуса чрез PRESSPULL и FILLET EDGE нещата се напасват (1) но как да действам там където сегментите не са под 90 градуса (2)?

  Антон Тонев:

  Дайте някакъв съвет как да постъпя. Стигнах доста напред в курса но срещам затруднение с този момент. Детайлите са доста големи. Имам предвид че чертая 1:1 и чертая в мм а този конкретно детайл е дълъг около 2500мм. Примерите които инж. Цукев дава са със сравнително малки детайли и там нещата се получават но когато започна да въртя детайл дълъг 2500 еденици става доста трудоемко да направя точно това което искам.

  Антон Тонев:

  След доста главоблъсканици успях!

  Използвах "Taper Faces" и някои други команди. Ако някои все пак реши да сподели и други начини за постигане на този ефект ще се радвам да науча нещо ново.

 • Защо изчезва изображението, при натискане на Esc?

  Валентина Кирилова:

  вкарала съм точки с различни коти - при използване на команда ORBIT всичко е добре, но при излизане с ESC и опит да изчертая цилиндри всичко изчезва. с натискане на TOP отново се връща?

  Краси Кръстев:

  Здравей, Валентина.

  Има голяма вероятност проблема да е сходен с този получен и дискутиран тук:

  Защо при завъртане на гледни точки от куба изображението се смалява?

  във форума на Aula.

  Съвета ми е да прегледаш статията, след това да погледнеш добре как са ситуирани обектите ти в тримерното пространство и да видиш дали няма някъде съвсем случайно оставен обект, който да се намира на голяма разстояние, спрямо твоите обекти.

  Казваш че когато натиснеш Top всичко се оправя, това е така защото натикснате на TOP от 3D куба води до поглед отгоре над обектите, затова именно те съветвам да обърнеш внимание на равнините в които правиш ичертаването.

  Ако не се получат нещата покажи със снимка какво точно ти изписва AutoCAD след приключване на командата Orbit.

  Валентина Кирилова:

  Благодаря - това го направих и няма друг обект. ще ви изпратя видео след като инсталирам програмата, за да се онагледи това, което става. Не знам дали има връзка това, че групата с обектите е много отдалечена от началото на координатната система?

  Краси Кръстев:

  Ами ако файла не съдържа прекалено конфиденциална информация, изпратете го на kr_krastev@abv.bg за да го погледна.

  Самите обекти са отдалечени от координатната системата, защото имаш подложка и трябва да са точно с тези координати, или само защото трябва да са с тези координати или там е започнато на произволен принцип изчертаваенто им?

  Настройката на координатната система е world coordinate system WCS (снимка 1 позиция 1) , нали?

  Снимка_1

  • на снимка 1 е кликнато на падащотоо меню под куба за изгледи (view cube) и съответно е проверено, коя е текущо настроената координатна система.
  Валентина Кирилова:

  здравейте - изжинете ме за забавянето - ще ви изпратя файла. точките трябва да се намират точно в тези координати - те са част от нещо по-голямо и се наслагват във времето върху т.н. маркшайдерски замер- 3D линии от снимкана кариера.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Валентина.

  Прегледах чертежа, който ми изпрти.

  В него няма нищо нередно. В смисъл такъв, използвах Orbit или се завъртях около обектите със задържан Shift + среден бутон на мишката и след това изчертавайки прозиволен цилиндър и избирайки Esc от клавиатурата, нищо по-специално не се случи.

  Опишете малко по-подробно какво точно правите, нещо по-специфично изписва ли се, или да ви се появява, правейки действията водещи до резултат - изчезване на всички елементи. Опишете действията за получения резултат, защото мисля че именно там нещо се случва.

  Съвета ми е при прилючване на изпълниеето на Orbit, след Esc да кликнете два пъти въвху средния бутона на мишката за да направите Zoom Extend, тогава следва да ви се появят обеките и да ги виждате без проблем.

 • Как да 'вдигна' 3D от Spline на конвертиран от CorelDraw 2D обект?

  Encho Petrov:

  Здравейте, искам да вдигна 3D обект от 2D фигура, която е конвертирана от CorelDraw. Поради тази причина тя е Spline. Но не работи нито Extrude, а при Presspull AutoCAD- а направо 'забива'. Имам много стари 2D чертежи от CorelDRAW, на който трябва да направя 3D модели и искам да го направя без пречертаване.