Ранг 4
FREE

доц. Петър Триндев

Присъединил се: август 2014
					
ел.инж./ Медицинска апаратура
Постоянство
бета

0

най-дълъг период: 0 дни
Аула точки

10185

 
Постижения

54

за седмица 0
Изгледани уроци

569

за седмица 0
Харесани отговора

26

за седмица 0
Общо отговора

12

за седмица 0
Въпроса

1

за седмица 0
Последвани

1

 

Интереси

Microsoft Excel MS Word MS PowerPoint Тайните на Excel

Потвърдени умения

от харесани отговори разделени по софтуер
5
MS PowerPoint
3
Wordpress

Записани курсове

Неподозирани възможности  на Word !!
Невероятно добре структуриран курс!

Завършени обучения

PDF удостоверения могат да се се свалят от лични настройки и документи.

Постижения

В АУЛА винаги се стремим да подобрим начина на обучение и поради това въведохме точкова система с постижения.
Принципът на работа е съвсем прост - за определено действие в АУЛА (като преминати уроци, преминат тест, отговор на въпрос от друг колега) се получават точки и постижения. Така ще възнаграждаваме хората, които регулярно гледат уроците и помагат на другите в сайта.
Записани осем курса!
Който помага на другите, помага на себе си
Записани шест курса!
Учител!
Споделящ знанията си
Страхотна екипна работа
Гуру!
Научихте 200 урока!
Експерт!
Записани пет курса!
Научихте 150 урока!
Нощна птица!
Имейл новини. Ниво 3
Попълнено мнение за два курса
Научихте 120 урока!
Богатството на образованието
Професионалист!
Непрекъснато израстване
Образованието е ключът
Инвестиция в знания
Обучение под пара :)
Научихте 100 урока!
Продължаваме напред
Имейл новини. Ниво 2
Записани три курса!
Записани четири курса!
Пет влизания за една седмица!
Три влизания за една седмица
Записан втори курс!
Добър приятел
Потенциал!
Научихте 80 урока!
Добро утро!
Най-мощното оръжие
Здрав напредък
Попълнено мнение за един курс
Научихте 40 урока!
Който дава живот на ума и знанието, той не умира
Доказани знания
Научихте 20 урока!
Стабилен напредък
Добра екипна работа
Напредък
Благодарност
Научихте десет урока!
Имейл новини. Ниво 1
Който се учи, той ще сполучи
Научихте пет урока!
Първи стъпки
Добро начало
Напред, напред, напред

Последни форум дискусии

"при нагласянето му се губи пропорцията". задръжте натиснат бутон Shift - урок 6.
Ивелина, имам един пост по Вашия въпрос в урок 2 на модул 3, който е малко дълъг и затова не искам да го повтарям тук. Това, което основно си струва да знаем, че в даден сайт за картинките са зададени предварително (по настройка) размери (не "резолюция", а физически размери в пиксели) напр. 1200х630 или 600х315 или 300х201 в зависимост от мястото, където поставяме картинката. Пример: имате картинка с размери 12000х6300. Ако я поставите в заглавието на публикация, Wordpress (WP) ще намали размерите така че да я вмести в разполагаемото място до 1200х630. Т.е. в сайта Вашата картинка ще е 100 пъти (10 по ширина х 10 на височина) по малка. На екрана на един лаптоп картинката е приблизително със същото качество (ако екранът е примерно 1200х800). Но големият размер на картинката ще направи зареждането на сайта Ви много бавно. Следователно разумно е предварително да намалим размерите в съответствие с изискването за съответното място -за заглавна картинка - 1200х630, за картинка в текста - 300х201 и т.н. НИКОГА не увеличавайте размера на малка картинка - качеството ще се влоши задължително.
Проблемът е по-големия файл и поради това забавяне на зареждането му. По-добре предварително да намалите размера на снимката до разделителната способност (не резолюция) на проектора. От това качеството на проектираната снимка няма да се влоши. .
Коментар за практиката. Екранът на вашия компютър е с размери на матрицата 1280х720. Т.е. с тези размери виждаме снимките независимо, че в оригинал може да са с 10 пъти по-големи размери 12800х7200. За показване на екрана компютърът автоматично "смачква" 10 пиксела в 1 пиксел по височина и по ширина. Препоръчвам ви тест: вземете най-голямата по размер снимка, която имате и я намалете до размер 1280х720. Запишете това копие на снимката в папката на оригинала. Превключвайте бързо от едната на другата снимка – няма да забележите разлика в качеството, а само във времето на зареждане, което естествено е по-голямо при оригинала. Или в слайдера поставете една до друга оригиналната снимка с лимони и нейно копие с 3 пъти по-малка размери. Виждате ли разлика? А съотношението в мегабайти е 5 пъти (327:61), което влияе на скоростта на зареждане. В резюме – по-голяма размери на снимката ни трябват, само ако ще вадим и увеличаваме детайл от снимката, но това не е нашият случай в Wordpress. Важно е съотношението ширина/височина на снимката. В днешно време стандартът е 16/9=1,78. В това съотношение са: екранът на лаптопа (в см.), матрицата му(в пиксели) (1200/675 или 1280/720(HD) или 1920/1080(Full HD)), екраните на телевизорите, на смартфоните и т.н. За себе си стигам до извода, че трябва да се спазват размерите (в пиксели) приети в избраната тема. Така ще се вместим в големината на файла (в килобайти). Дано не греша с тези разсъждения!
Ако изображението е jpg няма никакъв смисъл да го записваме като png - качеството веднъж загубено при jpg поради по-голямата компресия не може да се възстанови в запис на png.