Ранг 6
АБОНАТ

Валя Геранлиева

Присъединил се: октомври 2019
					
Преводач / Лингвистика и превод
Постоянство
бета

1

най-дълъг период: 3 дни
Аула точки

52667

 
Постижения

74

за седмица 0
Изгледани уроци

613

за седмица 3
Харесани отговора

2

за седмица 0
Общо отговора

4

за седмица 0
Въпроса

0

за седмица 0
Последвани

5

 

Интереси

Фотография Графичен дизайн Ретуш Тайните на Photoshop Adobe Photoshop Растерна графика

Потвърдени умения

от харесани отговори разделени по софтуер
2
Adobe Photoshop

Записани курсове

Курсът е много е интересен и полезен - за кратко време бързо напреднах.
Курсът е много интересен, но е труден и затова е по-добре първо да се мине курса "Тайните на Фотошоп".
Курсът е много интересен. Съвсем начинаещи могат да научават много неща и бързо да напредват.
Има много полезна информация в курса, която помага на човек да стане по-продуктивен и по-организиран.

Постижения

В АУЛА винаги се стремим да подобрим начина на обучение и поради това въведохме точкова система с постижения.
Принципът на работа е съвсем прост - за определено действие в АУЛА (като преминати уроци, преминат тест, отговор на въпрос от друг колега) се получават точки и постижения. Така ще възнаграждаваме хората, които регулярно гледат уроците и помагат на другите в сайта.
Как продължаваш? (Ден 20)
Дупката (Ден 15)
Не пропускай днес (Ден 7)
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 15
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 14
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 13
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 12
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 11
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 10
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 9
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 8
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 7
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 2
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 1
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 3
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 4
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 5
Предизвикателство "Време за развитие". Ниво 6
Действие (Ден 19)
Мотивиращи книги (Ден 18)
Награди (Ден 16)
Напомняне (Ден 14)
Идентичност(Ден 12)
Време за навик(Ден 10)
Учи от другите(Ден 9)
Изключения (Ден 8)
Залепване към навик :) (Ден 5)
Залепване към навик :) (Ден 4)
Добро утро!
Приятел за учене :) (Ден 3)
Една лицева опора :) (Ден 2)
Участие в предизвикателство! (Ден 1)
Нощна птица!
Записани осем курса!
Записани седем курса!
Богатството на образованието
Непрекъснато израстване
Образованието е ключът
Инвестиция в знания
Записани шест курса!
Обучение под пара :)
Записани пет курса!
Продължаваме напред
Записани четири курса!
Добра екипна работа
Записани три курса!
Попълнено мнение за два курса
Записан втори курс!
Най-мощното оръжие
Благодарност
Здрав напредък
Попълнено мнение за един курс
Научихте десет урока!
Имейл новини. Ниво 3
Научихте пет урока!
Добро начало
Пет влизания за една седмица!
Имейл новини. Ниво 2
Който дава живот на ума и знанието, той не умира
Стабилен напредък
Имейл новини. Ниво 1
Доказани знания
Който се учи, той ще сполучи
Напредък
Три влизания за една седмица
Напред, напред, напред
Първи стъпки
Връзка с Facebook
Профил със снимка

Последни форум дискусии

Здравейте и добре дошли в новото предизвикателство, което организираме в Аула. ![](https://upload.aula.bg/screenshot218654c-20315603e.jpg) Това е 21-дневното предизвикателство за създаване на нови навици. Ще използваме възможността, за да започнем годината с летящ старт и да си създадем навика да учим и да се развиваме с нещо ново всеки ден. ### Защо и как го правим Да изграждаме навици е едно от най-ценните умения, които може да придобием. В това предизвикателство ще споделим нашите изследвания и опит над 15 години по темата навици. В допълнение, една от целите, които всички хора под една или друга форма имат е цел "за растеж". За това в продължение на 21 дена ще се учим как да създаваме нови навици и започваме с навика "да учим по 1 урок всеки ден". В нашият случай това е около 5мин - време, което вярвам всеки има, стига да поиска да го има. Независимо дали имате безплатна проба или абонамент с пълен достъп, може да се включите и да учите по 1 урок всеки ден. ### Важно за хората, които участват за поредна година Ако сте участвали и в предходни години е важно да знаете няколко неща: 1. Тази година променяме начина на предаване на видеата, така че ще е по-интересно; 2. Въпреки новостите, съветите са същите като минали години, НО вие сте различен човек от миналата година. 3. Да повтаряте тактиките и стратегиите всяка година е предимство, не недостатък. ### Какво представлява предизвикателството в конкретика: 1. Започваме 15 януари (понеделник); 2. Всеки ден ще получавате по един кратък, но много ценен съвет или стратегия как се изгражда навик; 3. Изпращаме тези уроци по имейл, който служи за мотивация и напомняне; 4. Ще изпращаме уроците 21 дена - всеки ден по един кратък имейл, след което ще спрем тези имейли; 5. Важно! В тези имейли няма промоции, спам или каквито и да е било оферти. Ще изпращаме само чиста стойност; 6. Може да си запазите имейлите и след това да ги ползвате за създаването на друг навик. ### Регистрация Ако виждате това във форума и не сте се записали изрично, все още не участвате. В предизвикателството участват само тези, които изрично са се записали на тази страница: [21-дневни предизвикателство "Успех по навик"](https://aula.bg/p/navik/) Ако сте получили с потвърждение за записване тази година за "успех по навик", значи сте регистрирани. ### Коментирайте под тази тема Споделете под тази тема дали идеята ви харесва, защо участвате или какво е вашето намерение за предизвикателството? Може да задавате и въпроси, ако имате такива за предизвикателството
Включих се в предизвикателството, защото искам да изградя трайни навици за учене. Често се отклонявам от различни проблеми и после трудно се връщам към ученето. Освен това искам да се науча как по-пълноценно да усвоявам информацията от уроците от Аула и да я прилагам на практика.
Днес намерих един обяснителен урок на PHLEARN - Aaron Nace - Аарън Нейс. Много хубаво обяснява за оттенъка на цвета и степента на насищане на цвета. Искам да поздравя Иво за спокойствието, което има и с търпение и любов обяснява как се работи с корекционните слоеве за оттенък на цвета и насищане на цвета. Изобщо за целия курс Тайните на Photoshop. По принцип Photoshop e цяла тайна, но който вникне внимателно в тази тайна, тя ще му сподели и най-съкровените си неща. За мен Photoshop e емоция, ентусиазъм, и човек може да прави много неща с тази програма, да рисува, да обработва снимки, да прилага върху тях специални ефекти, да сканира рисунки и да ги превръща във вексели. Векселът е векторен пиксел/ https://www.youtube.com/watch?v=Xh0xxQRaJVQ - How to Use Hue/Saturation in Photoshop https://www.signal-bg.com/bg/article/131/the-difference-between-raster-images-and-vector-graphics.html - КАК ДА РАЗГРАНИЧИТЕ РАСТЕРНИ ОТ ВЕКТОРНИ ИЗОБРАЖЕНИЯ? „ВЕКТОРИЗИРАНЕ И РАСТЕРИЗИРАНЕ Важно е да се знае, че е лесно да се конвертират векторите в растери и това се нарича Растеризиране. Но обратния процес на превръщане на растер във вектор не е лесен – нарича се Векторизиране. То може да се извърши по два начина: • Най правилния и точен начин е да векторизирате обекта във векторна програма като Adobe Illustrator използвайки програмните средства за очертаване. Това става като рисувате по очертанията на формата както бихте копирали обект върху лист хартия. Този процес отнема време особено при по сложни обекти и затова се заплаща допълнително при предпечатната подготовка. • Другия начин за векторизиране е като изберете автоматичната функция на векторната програма за да се калкулират измеренията автоматично. Но този метод не е прецизен и се използва само при по опростени форми.“ Ето още нещо за векселите - които са само стил на използване на инструмента писалка във фотошоп. векселите са основани в слоеве в растерна програма за обработка на растерни изображения като фотошоп или гимп. https://design.tutsplus.com/articles/what-is-vexel-art--vector-4915 Ако нещо не съм рабрал правилно - особено за векселите, моля ви, поправете ме!
От английския текст разбрах, че векселното изкуство е наслояване на форми и линии, които са на растерна основа. По-долу пише, че вексел е наслояване на растерни форми. Прилича на вектор, но не е вектор. Най-накрая в текста пише, че векторното изкуство е просто наслояване на растерни форми, което имитира външния вид на векторното изкуство.
Влязох в двата линка и натиснах "старт". После се показва Фотошоп с картинка и после не може да се продължи.