Ранг 2
FREE

Irina

Присъединил се: ноември 2016
					
Постоянство
бета

0

най-дълъг период: 0 дни
Аула точки

2210

 
Постижения

29

за седмица 0
Изгледани уроци

82

за седмица 0
Харесани отговора

43

за седмица 0
Общо отговора

14

за седмица 0
Въпроса

4

за седмица 0
Последвани

3

 

Интереси

Photoshop Microsoft Excel AutoCAD Dreamweaver InDesign Електронни таблици Microsoft 365 Fireworks Excel VBA Програмиране VBA за Excel

Потвърдени умения

от харесани отговори разделени по софтуер
13
Wordpress

Записани курсове


Постижения

В АУЛА винаги се стремим да подобрим начина на обучение и поради това въведохме точкова система с постижения.
Принципът на работа е съвсем прост - за определено действие в АУЛА (като преминати уроци, преминат тест, отговор на въпрос от друг колега) се получават точки и постижения. Така ще възнаграждаваме хората, които регулярно гледат уроците и помагат на другите в сайта.
Споделящ знанията си
Добро утро!
Най-мощното оръжие
Най-интересното знание
Здрав напредък
Имейл новини. Ниво 3
Имейл новини. Ниво 2
Който помага на другите, помага на себе си
Връзка с Facebook
Профил със снимка
Страхотна екипна работа
Научихте десет урока!
Научихте пет урока!
Добро начало
Три влизания за една седмица
Имейл новини. Ниво 1
Който дава живот на ума и знанието, той не умира
Добра екипна работа
Благодарност
Стабилен напредък
Доказани знания
Попълнено мнение за един курс
Който се учи, той ще сполучи
Напредък
Напред, напред, напред
Първи стъпки

Последни форум дискусии

Налага ми се да направя пауза. Прегледай какво предлага TraceRoute при избран сайт - отгоре има табличка, отдолу - карта. Най-отдясно на табличката е разстоянието от извора до мястото, от което черпиш Интернет. Колкото по-кратка е табличката - толкова по-близко си до извора. Картата отдолу дава илюстрация. Направи го за трите доставчика, които ползва Аула (описани са около 3-тата минута на урока). Има нещо интересно и неочаквано за мен. Ще коментираме утре :-).
За дебита сте в 10-ката - точно това имах предвид. Иска ми се да ви покажа с картинки как да се ориентирате кой къде е в "играта с тръбички" като ползвам податката на инж. Краси Кръстев, но малко трудно се справям. А след малко и домашните ми задължения ще ме отвлекат в друга посока. За намиране на инфо за хостинг-компания (или който и да е сайт) ползвам Who is на този адрес (има и други, а това е само пример): https://cqcounter.com/whois/domain/securepaynet.net.html [Няколко пъти ми се загуби текст, тъй че малко тромаво ще си изградя отговора, моля за търпение] ![](https://upload.aula.bg/tuk-paste-vate-imeto-na-sayta-moje-da-vi-predloji-kapcha-izbiratetraceroute-16adfb7eb.jpg) Прекъсвам, за да видя как изглежда отговорът ми дотук.
Колкото се може доставчикът (твоята хост-компания) да е чисто физически по-директно свързана със собствения си доставчик. Значи, интернетът има ядро в САЩ, от там започват нещата. И там има едно нещо, наричано ГРЪБНАК (backbone) на цялата мрежа - мощни сървъри, безотказно (я, не съвсем) захранване с ток, сигурност - това са наистина "плантации" от големи компютри в стерилни зали, много защити, най-вече наличие на ток. Чрез презокеански кабели се прехвърля в Европа и другите континенти, където също има хостинг-компании от 1-во ниво с подобни мерки за сигурност. Те обикновено предлагат услуги за "риселъри", по-рядко директно или поне е по-скъпо. Както в Щатите, така и в Европа можеш да ползваш хостинг-компания която е близко или отдалечено свързана с най-основното ниво на Нета или междуконтиненталната връзка. Как да разбереш точно тази чисто географска, а в допълнение и физическа свързаност? Според моя опит начините са два: По-повърхностният е, да четеш условията на хостването. Параметрите са трафик и обем информация, която можеш да качиш на сайта си. Това са техническите параметри. Може да има още, но тези са достатъчни. Това е съществено, затова ще ти опиша картинка: имаш тръба с определе цолаж и напор (дебит). Поредният търговец иска да изцеди максимум печалба, т.е. максимум клиенти, т.е. към основната тръба да върже колкото се може повече разклонения. Стана дълго, ще продължа в следващ пост.
Как мога конкретно мнение под урок да запиша в моите Букмарки? Конкретно отговорът на Мирослава Камбурова бих искала да ми бъде "под ръка" и да мога да правя справка с него при нужда, без да се връщам на урока, а от моите Букмарк (те са много добре структурирани).