Ранг 3
FREE

Йоана Христова

Присъединил се: април 2016
					
Постоянство
бета

0

най-дълъг период: 0 дни
Аула точки

4650

 
Постижения

48

за седмица 0
Изгледани уроци

367

за седмица 0
Харесани отговора

46

за седмица 0
Общо отговора

6

за седмица 0
Въпроса

0

за седмица 0
Последвани

1

 

Интереси

Фотошоп Fastweb Photoshop Уеб дизайн Wordpress AutoCAD MS PowerPoint 3ds Max Dreamweaver 3D Моделиране Adobe Illustrator InDesign Рендериране Графичен дизайн Предпечат 3D Моделиране и Рендериране с 3DS MAX Векторна графика Тайните на Illustrator Рендериране Тайните на Photoshop Adobe Photoshop Растерна графика Тайните на InDesign HTML5 и CSS3 Страхотни снимки с Photoshop

Потвърдени умения

от харесани отговори разделени по софтуер
16
InDesign
1
Adobe Photoshop

Записани курсове


Завършени обучения

PDF удостоверения могат да се се свалят от лични настройки и документи.

Постижения

В АУЛА винаги се стремим да подобрим начина на обучение и поради това въведохме точкова система с постижения.
Принципът на работа е съвсем прост - за определено действие в АУЛА (като преминати уроци, преминат тест, отговор на въпрос от друг колега) се получават точки и постижения. Така ще възнаграждаваме хората, които регулярно гледат уроците и помагат на другите в сайта.
Страхотна екипна работа
Имейл новини. Ниво 3
Най-интересното знание
Професионалист!
Научихте 120 урока!
Научихте 100 урока!
Потенциал!
Пет влизания за една седмица!
Богатството на образованието
Научихте 80 урока!
Образованието е ключът
Непрекъснато израстване
Инвестиция в знания
Споделящ знанията си
Записани осем курса!
Обучение под пара :)
Записани седем курса!
Добро утро!
Записани шест курса!
Научихте 40 урока!
Записани пет курса!
Записани три курса!
Продължаваме напред
Записан втори курс!
Добра екипна работа
Имейл новини. Ниво 2
Имейл новини. Ниво 1
Благодарност
Попълнено мнение за един курс
Най-мощното оръжие
Здрав напредък
Три влизания за една седмица
Който дава живот на ума и знанието, той не умира
Научихте 20 урока!
Стабилен напредък
Доказани знания
Научихте десет урока!
Който се учи, той ще сполучи
Връзка с Facebook
Профил със снимка
Напредък
Научихте пет урока!
Напред, напред, напред
Първи стъпки
Добро начало

Последни форум дискусии

Понякога се налага да се работи в мащаб, защото файловете са прекалено големи. Тогава е важно да сметнете каква трябва да е резолюцията и крайното изображение (колаж, снимка...) да са с по-голяма резолюция. Например: Реален размер 1000х1000cм печат на 72dpi, работния файл трябва за мащаб 1:10 трябва да е 100х100см 720dpi. При подаване на файла задължително казвате че файла е в мащаб, за да могат в печатницата да го увеличат. Не е сложно, просто трябва да се внимава.
Композитното черно се използва само за ИЗОБРАЖЕНИЯ, ако е нужно подсилване. често вектори, като сумата от всички стойности на цветовете не трябва да надхвърля 300, защото ще се деформира хартията от толкова мокрене. А текста винаги трябва да е само черно, а когато е в цвят най-добре да се ползват 1 или 2 цвята по ЦМИК, защото малките и фини греди на шрифта може да просветне някой цвят при разместване. Често това се вижда при печат на вестници. т.е. за офсетов печат избягвайте композитното черно, а за дигитален спазвайте да няма много "мастило", защото ако хартията е тънка, ще подгизне. Композитното черно се използва предимно за пасери и марки в предпечата.
Може някъде да имате интервал, или нещо което пречи на функцията. Опитайте отново, като въвеждате само цифри и знаци от NUM lock. Аз го направих и без табове, дори в смесени мерни единици работи и ги преобразува от мм в пиксели.
Само да допълня, гайдовете на 97 и 197мм ще са сгъвки, така че, най-добре сложете по още един гайд на 3мм от двете страни за да не ви прегъне текста. Отделно както казах внимавайте за ЛИЦЕ и ГРЪБ на дипляната, най-добре си направете макет с един бял лист А4, сгънете го условно на 3, номерирайте ги, както е на картинката, като спазите същото и за страни 2, 3, 4, т.е. за вътре и напишете и размерите, така няма да объркате къде е 97мм. Това е важно, защото това е двойно сгъната дипляна и тук 5та страна влиза на вътре, ако и тя е 100мм ще стане балон и няма да се сгъне хубаво.
Ами значи създаваш документ с размер 210х297 и задаваш по 3мм bleed. После вътре задаваш на Margins да са 3мм и слагаш по един гайд на 97мм и на 197мм. Маrgins ще е наборното поне, размера на страницата ще е обрязания формат, а блийдовете ще са "размер на документа". Важно е да знаете, че ако правите такава дипляна тя има лице и гръб и трябва да съобразите коя част е 97мм за ЛИЦЕ и коя е толкова за гръб. Също при експорт, не забравяйте да включите блийдовете!
В Илюстратор, шрифт се конвертира в криви по следния начин: Селектираш текста и с Ctrl+Shift+O e командата от клавиатурата. Иначе от менюто Тype > Create outlines. За проверка дали всички текстове са в криви сменете режима за изглед: View > Outline/Preview . В режим Outline, когато шрифта е шрифт е черен на цвят, а когато е в криви се визуализира с контур. С Alt + W сменяте режима. Този режим може да го използвате и за други цели, като селектиране на малки обекти, или обект, който е под друг. В него всики вектори се виждат само чрез контури, без цвят и пълнеж. Когато обърнете един шрифт в криви, той вече не е шрифт, а вектор, не може да се коригира текст. Затова е добре това действие да е последно, и винаги да си запазвате editable файл.