Как да направя детайлни количествени сметки за всеки един елемент от окачена фасада?

Revit Architecture
Основи на BIM и Revit

Какво имам предвид: Окачената фасада в общия случай се състои от вертикални профили, наречени колони и от хоризонтални, наречени ригели. Следва превръщането на тези профили в 3D елементи, всеки от които има специфични обработки в двата си края, така че да може да се "закачи" към съседните си ригели и колони. В Revit в модела, когато се вкарва елемент Curtain wall колоните и ригелите са схематично показани четириъгълни прави призми. В реалността колоните и ригелите са с доста специфично сечение. Искам да вкарам реалния тип елементи, така че да изготвя РАБОТЕН чертеж, с бройки, технологични отвори, допълнителни обработки в двата края на елемента, място на монтаж, забележки.

Здравейте. Въпроса е интересен и не бих казал, че има еднозначен отговор. Ще се опитам да дам базови насоки. Като начало в Revit всички хоризонтални и вертикални профили са Curtain Wall Mullions. За това, трябва да си създадете отделни типове за вертикалните и хоризонталните и да се уверите, че ги прилагате правилно. така ще можете да си направите разделението и при количествената сметка чрез настройките на самата нея. (Schedule) Това което мога да кажа за детайлността на такива профили в Revit е, че в общия случай би граничило с невъзможното да моделирате в триметното пространство профила по начина по който е той в действителност. Това е така, защото има много малки радиуси и линии с много малка дължина, които Revit няма да възприеме и няма да може да създадете в 3D такъв профил. За това пракитката е да имаме опростена геометрия в 3D и вече в 2D да има пълна детайлност. Друг аспект на въпроса е, че при Revit начина по който се създава Curtain Wall Profile е чрез задаване на Detail Item Profile, който се екструдира. За това трябва предварително да се подготви Detail Item Profile фамилията да се зареди в проекта и после да се създаде нов системен тип Curtain Wall Profile. Като обобщение ще кажа, че Revit може да даде базата, н оза производствени чертежи не би следвало да се разчита на Revit. Продукта е по-скоро насочен към архитекти. Също така съществуват известни ограничения, които при по-задълбочена работа може да бъдат прескочени ид а се достигне до задоволителен резултат. Ако проявявате сериозен интерес по въпроса и желаете да разработите собствен метод за работа изпзолвайки Revit може да се свържете допълнително с мен на мейл или LinkedIn , за да коментираме. Успех!

Благодаря за отговора.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.