Въпрос към урок: Лого от курс: Фотошоп FastWeb

По-лесно ли е да създадем логото във векторна програма?

Фотошоп Fastweb
Photoshop
Фотография
Графика

Малко задавам реторичен въпрос :) Какъв е смисълът да се прави логото в PhotoShop? Какво печелим с това? Време, качество или .. ?

По принцип имаш право, че е най-логично и правилно да се правят лога във векторна програма. Но в урока е показан начин и вариант как това може да стане в photoshop и след това да се експортне във векторна програма. Поне за мен е удобно да виждам как стои в различните размери логото едновреммоно на екрана и може да се експериментира с различни форми и да се нахвърлят идеи. След това да се премине във векторана програма :)

Благодаря за отговора! Разбрах какво сте имали предвид. Ползваме правенето на лого в photoshop като чернова :)

За мен смисъла е в това, че не ползвам Corell :) 

Най-добре е във векторна програма ( Illustrator или CorelDRAW ). Според мен най-добрата чернова е да рисуваш идеите си на ръка или на таблет :)

Относно времето за изработка на лого /качествено/ ...отнема повече време, но може би лектора има предвид "технически"... без времето за идейни скици, проучвания и т.н.  

Права си Петя. Има хора които се занимават със създаване на лога по цял ден и правят уникални неща :)

За тях правенето на лого във Photoshop ще звучи ужасяващо, но пък за някои хора няма да има голяма разлика.
Някой който иска да си направи лого за личния сайт или малка стартираща фирма, няма да има времето и ресурсите да купува друга програма и курсове към нея, да ги инсталира и учи. 
Дори да има времето за това, ще му трябва още много време, за да се научи как да прави лога. В противен случай, това дали ще хване първия шрифт и ще го разтегли, без да спазва съотношението на височина и ширина, ще доведе до един и същ резултат във Photoshop и Corel Draw. Виждал съм много такива случаи.
В същото време съм сигурен, че ако някой има усета и времето да си поиграе и създаде лого във Photoshop, това че инструментите за работа с вектори са примитивни, няма да му попречи да създаде нещо хубаво :)

Аз съм един от тези хора които смятат за неприемливо правенето на лого във Фотошоп. Дори е неприемливо всеки да си прави лого сам ... само хората учили за това с години знаят за какво говоря. Истината не е само в овладяването на даден софтуер, а че софтуера(компютъра) е само средство за визуализиране на идея - като химикал, молив или бои. Грешно е да мислите че овладявайки работата с една програма - мигновено ставате дизайнер.

Освен това, ако някой владее векторите на Фотошоп със сигурност ще му е в пъти по-лесно в Илюстратор. Не е нужно да познавате всички функции на дадена програма за да ви служи добре.

Относно разтягането на шрифтове - по-добре не го правете. Шрифта е сложна материя и не трябва да се разтяга и променя ей така. Всеки добър шрифт е създаден  на базата на много оптически правила и разтягайки го в различни посоки, нарушавате неговата цялост и цел.

Не приемайте мнението ми като заяждане, просто не искам хората да смятат за нормално подобна практика. С учебна цел да, но нека се знае, че това е недопустимо.

Аз съм изцяло съгласна с вас Йоана Христова! Аз разбрах от моето запитване и получаване на отчовор, че това е само нахвърляне на идея (чернова) в PhotoShop! И точно така го приемам, защото е нелогично да се прави лого в растерна програма! А за шрифтовете това е цяла наука (

Типография)

и не е никак проста работа, както си мислят много хора!

Не смятам, че някой има за цел да се заяжда! Нали трябва да си помагаме и да научим.

Напълно подкрепям мнението на Йоана Христова

Един дизайнер, освен да изработи един добър и "работещ" дизайн, трябва да се опита и да създаде някакво чувство за естетика у клиента, но за съжаление се появиха много псевдо-дизайнери, който са научили някоя програма и вече се кръщават "дизайнери"...за съжаление повечето нямат никакво чувство за естетика и никаква представа от неща като композиция, цвят и т.н. 
В България всеки си мисли, че може сам да си направи всичко, без да е компетентен затова.... за съжаление този проблем го има във всяка една сфера. Тази тема е дълга, а и мястото и за обсъждане не е тук... Просто не ми се иска хората, който не са в тази материя да останат с грешно впечатление, че изработката на едно качествено лого е толкова лесна работа, и че може да се направи от всеки, който знае как да работи с дадена програма за 2 часа и т.н. :)

@Йоана Добре е, когато всеки изказва своята градивна критика. :)

@Петя Така е. Точно поради тази причина и никой в екипа на Аула не иска да се захване със създаването на ново лого за сайта. Въпреки че има два уеб дизайнера. На всички ни е ясно, че логото в момента е в идейна фаза. За това и бе поръчано ново, което да запази концепцията, но да е създадено от някой който в последните 10 години работи единствено това - създаване на лога :)


Има и един друг проблем който се получава. Ако клиента няма никакво чувство за естетика, той най-вероятно след като си поръча лого от някой или на търг в сайт с художници, е възможно да си избере най-грозното лого :)

Това са вариантите засега. Компресията на screenshot инструмента е доста голяма, но все пак се вижда нещо :)

Да така е, за съжаление не всеки клиент има усет...

На мен ми се е случвало да направя едно бих казала добро лого и след това да го видя на рекламна табела по-украсено с контурче или сенчица, най вероятно някой в печатницата е решил да го "подобри" :)
Според мен, във вариант 3 има хляб, но трябва да се внимава със символа на аулата да не заприлича на този на wireless. 
Е зависи и какъв тип лого искате, ако желаете от пръв поглед да се разбира за дейността Ви и вариант 6-7 е подходящ като идея, но като визуализация има какво да се желае :)

Темата за клиентите е толкова обширна, че не ми се захваща ... всеки разбира от всичко ... не виня хората, ако можеха да си го позволят съм сигурна, че  нещата нямаше да стоят по този начин. Искам само да кажа, че дизайнера е този който трябва да представи най-доброто и да убеди клиента кой е правилният избор за него, без да се двоуми или колебае.

Относно логото на Аула. 1,2 и 4 са много стандартни - не са конкретни, няма отличителен знак който да каже "Това е логото на аула.бг" Лога 3 и 4 са като иконка за мобилно устройство. Най-много хляб има в номер 5-8. Като цяло проблем на почти всички варианти е буквалността на изказа. Технически има много пропуски - дребни детайли, които при намаление разбират формата (пискюл, копче ...). Логото не е просто силует, то е графичен синтез на форма, идея, характер, цел, цвят ...

Искрено се надявам, че смятате критиката ми за градивна. Уроците са много интересни и полезни. Смятам, че всяко нещо което е създадено с учебна цел е добре дошло. Споделих мнението си, за да знаят хората какъв е професионалният подход.

Лично на мен 1 и 2 ми допадат,но за мен наи изразителни са 5 и 8.

Аз съм за 7 - свежо и чисто.

Харесват ми лого-варианти от 5 до 8.Виждала съм много хубави неща, но това е много хубаво(1 и 7)

Предполагам, че това е много стара тема, Аула си има чудесно лого и т.н. (няма да е лошо да има дати, за да разбере човек кога е писано)

Въпреки, че съм съгласна с Йоана като цяло, няма лошо да се погледне, да се опита, да се знае. Който е добър в тия неща ще започне сериозно да се занимава, друг ще разбере, че не е лъжица за неговата уста и ще потърси графичен дизайнер! Но всеки ще научи как стават нещата, нали това е идеята!

Просто не си губете време да създавате лога в растерна програма ... това е моят съвет!

За темата по-горе ще отговоря от страната на клиент. Знаете ли колко пъти ми се е случвало да поръчаме дизайн, банер или лого и да получим нещо страшно разочароващо. Да разбера, че дизайнера даже не се е запознал каква точно е услугата, която предлагаме и какви са целевите ни клиенти или цветовете ни. Последния път ни поискаха 200лв. за банер. Съгласна съм да ги дам, но как да се доверя, че ще получа нещо качествено от добър дизайнер. Знаете, че дизайнерите обикновено са към някоя фирма с която работиш. Дали към сайта който си правиш или към рекламната агенция и така. Даже и първия път да ти е направено нещо добро, при втората поръчка се чудиш какво става и защо е този калпав дизайн, ами изведнъж разбираш, че предишния дизайнер е напуснал и имат друг. Греда. Просто давам парите и насляпо получавам нещо. И то ги давам независимо дали ще ми хареса или не. Поне да даваха някакъв примерен вариант. Според мен, ако един дизайнер е добър би трябвало да прати нещо примерно. -Ето аз ви предлагам това, ако ви харесва си го поръчайте, ако не здраве да е. Вярвам, че в повечето случаи ще бъде купен дизайна, банера или логото. Затова и в последно време си ги правя сама нещата. Грозни, хубави, каквито такива, поне не давам грешни пари за тях. И то не е от пестене на пари, а от недоверие.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.