Въпрос към урок: Създаване II от курс: Фотошоп FastWeb

Векторни или растерни програми, Corel products или Adobe products, как да намерим къде сме ние и какви цели да си поставим занапред?

Фотошоп Fastweb
Photoshop
Уеб дизайн

Здравейте, много добре се справям с Corew Drow, a в Photoshop не мога дори да оцветя един квадрат нарисуван от pen tool. Може ли да импортвам графики от Corel и ако няма съвместимост към кой от Adobe products да се насоча като изучаване след Photoshop. Кои са трите графични програми, които web дизайнерите най-често използват? 
Благодаря за отговора :) 

Интересен въпрос и с доста обширен отговор :)

Аз също израснах с Corel Draw, изглежда беше доста по-популярен от Adobe Illustrator. Corel тогава имаха предимство, но в един момент нещо им се случи на фирмата и това можеше да се забележи навсякъде, от уеб страницата им, от това че Adobe пускаха нови версии и нови програми през няколко месеца, а Corel качваха с по една версия на 3 години.
От wiki страницата на Corel разбирам, че 2003 са си продали компанията за по 1$ на акция и са излезли от борсовите индекси, а след това са се съдили с притежателите на акции. Не звучи много стабилно.
Аз бих препоръчал на всички занимаващи се с работа изискваща такъв тип креативни програми, да започнат с Adobe продуктите, а когато стигнат до добро ниво с тях, да научат и продуктите на Corel. Винаги ще има нещо което ще се прави по-лесно и по-добре в алтернативната програма.

>Може ли да импортвам графики от Corel?
Доколкото до това как да прехвърляме нещо от векторна програма в растерна - можеш да записваш файловете си като PSD в някои. Ако ли не, то PNG или TIF. Идеята е да превърнеш векторите в растерно изображение с добра резолюция, да запазиш прозрачността и да ги сложиш в smart object, за да не се развалят докато ги трансформираш.

>Кои са трите графични програми, които web дизайнерите най-често използват? 
Официална статистика не намерих, но бих заложил на тези (подредени по използваемост)
Adobe Photoshop
Adobe Illustrator
Adobe Fireworks

Не е задължително да знаеш всички програми които се ползват, минималния вариант е да знаеш една растерна програма, оптималния вариант е да знаеш една растерна и една векторна програма. Ако искаш да си експерт, то можеш да добавиш още 10-тина по твой избор :)

Аз бих препоръчал да направиш поне 10 уеб дизайна на Photoshop, преди да преминеш към учене на следващата програма

Моето мнение е, че всяка програма има своя плюс. Аз не работя с Корел отдавна, има няколко причини за това:

Първо, синхронна на адоб продуктите е много добър. Почти всички масови команди са с еднаква клавишна комбинация във всички програми. Отворя ли корел, започвам да се чудя, неестествено ми е. Постоянно ми изкачат разни прозорци, от комбинации които не отговарят, а съм свикнала да ползвам. Това може да се настрои ... но дали си струва :)? За мен лично не!

Второ, всички адоб продукти работят много добре заедно. Ако използвате ИнДизайн ще разберете колко са важни линковете. Там не можеш да импортнеш Корелски файл. Трябва да презаписваш eps, pdf, да растеризираш и какво ли още не.

Третото е свързано с полиграфията. Е там Корела може да натвори мнооого чудеса. Заради няколко невероятни проблема намразих и цялата програма. Градиенти, начупени вектори - такава каша може да настане, дори не ми се мисли.

В защита на Корела мога да кажа, че е много по френдли софтуер. Ако сте начинаещ, Корела е вашата програма. Лесна е за опознаване и за работа. Бързо се свиква с нея и с вектора като цяло. В това отношение Илюстратора е плашещ - отваряш и те връхлитат менюта, функции, инструменти ... УЖАС! Илюстратор е много по-професионална програма и е доста трудна за овладяване. Корел има и няколко функции които Илюстратор ги няма (или се плащат допълнително) - баркодове в Корел се правят с 3 клика, също и календариум. Въпреки това си ползвам Илюстратора :)

И накрая в отговор на въпроса ти кои са програмите за уеб. 100% ти трябват растерна и векторна програма + добър вкус :D. За мен истината е, че трябва да се усъвършенстваш постоянно и да учиш и нови и нови неща, няма да стане само с 3те най-добри :)

Да, Corel е много по-лесна, поне за мен. Особено когато искам да направя един бърз PDF от няколко страници.

Преди седмица излезе Corel X7, сега му разучавам новите опции :)

С Илюстратор също може да направиш pdf с няколко страници. Не знам от коя версия въведоха artboards, но това е начина - всеки artboard е отделна страница във файла. Може да добавиш beeds, страници с различни размери и др.

Отговорът на Йоана Христова е изключително точен и изчерпателен. Относно това кои са графичните програми, които дизайнерите използват, минимумът е една растерна и една векторна програма, но отговорът зависи единствено от целите и интересите на конкретния дизайнер. Във въпроса се пита за уеб дизайнер - вместо изучаването на втора векторна програма, може да се наблегне на изучаването на нещо свързано с изграждането на сайтове, като софтуер от типа на Fireworks, HTML/ CSS или някоя CMS с отворен код.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.