Как да се справя с проблема - Мастер + Тема?! 

MS PowerPoint
Презентации
Тайните на Powerpoint

Как да се справя с проблема - Мастер + Тема?

При ползването на Мастера ми се явява следния проблем: задавам шрифт и големина и те се променят на всяка страница. НО...
след като избера темата - тя пристига с избрания в нея шрифт и въпреки, че отново препрограмирам в Мастера - не се получава промяната не всеки слайд.
Вярно е, че работя с мас, но опциите са същите...
Вероятно някъде бъркам, защото опитах варианта първо да задам темата на отворените няколко слайда и след това да коригирам с Мастера, но и така не се получш...

Здравей, 

Напълно нормално е когато отидеш в друга тема, то тя да има свойте характериски ( в слуая настройки на големина на буквите в зависимост от level - a в конкретния случай за който питаш ).
Относно това че не на всеки слайд са станали промените много добре обърни внимание на това когато си в Master Slide кой тип точно Slide променяш.

На снимка 1 съм показал как когато съм в Master Slide - а приближавайки се до определен слайд в дясно то Power Point ми изписва точно кой слайд от активна в момента тема се асоциира с точно този мастер слайд.В случая ми казва този е асоцииран с слайд 1 т.е. правейки промени тук знам че промени ще са за него.В случая показва слайд 1.

На снимка 2 съм показал как когато съм с мишката върху мастер посочения на снимката ( позиция 1 ) мастер слайд с кои слайдове от моя файл се асоциира - в случая само с петия слайд.

На снимка 3 пък не се асоциира с нито един.

Тоест внимавай за кои слайдове правиш точно промените, защтото реално слайдовете са под различен шаблон ...

Има и още едно друго нещо което да отбележа, файла който е качен като m01v08 в слайдове от 2 - 4 ми прави впечатление че ръчно в работния слайд ( не в master slide ) е променяна големината на текст символи, което естествено довежда до проблем че каквато и тема да задам каквито и настройки в master slide да задам то пак ще си стоят ръчно настроената големина на шрифта.

В следващия отговор ще дам допълнителни разяснения за формата и master slide - a, за да няма претрупване със снимки тук.

Продължение на http://aula.bg/PowerPoint-urok-8#id-120576000001 


На снимка 1 имам слайд 3, в него както се вижда горе в заглавието имам шрифт 48, ДА но аз съм сигурен че точно за този слайд в мастер файла казах да бъде точно там с шрифт 60, а долу шрифта да бъде 20 в случая ( снимка 2 ) е 28.
Това се е получило защото съм ползвал нагласял нещо по формата ръчно, затова ще премахна формата - премахвайки формата аз реално казвам не искам нищо ръчно направено тук вземи ми всичко от това което съм задал като характеристики на обектите от master slide.
Това става по следния начин маркирам текста за който искам да премахан формата и цъкам на иконката ( снимка 3 позиция 2 ).... резулата веднага след премахването на допълнителния ръчен формат - имам вече шрифт - 60 pt  ( снимка 4 ) - толкова колко съм задал и в master slide.Същото се отнася и за текста долу махайки формата става 20 pt ( снимка 5 ).

Това ( освен и посочения друг проблем с това да се внимава кой слайд с кой мастер слайд е асоцииран ) също е един доста основен проблем, който може да доведе до недоумение ЗАЩО не се променя нищо при положение че АЗ в мастер файла съм си променил всичко ( или пък съм сменил темата пък в 2, 3 ,4 слайд не ми се променя шрифта който е зададен за дадената тема.

Надявам се проблема да е бил в един от тези два казауса и да съм бил полезен с отговора.

Привет, Краси! Благодаря сърдечно за обстойния отговор. 

За жалост причините не бяха тези, които си посочил. Но пък от тях научих някои дребни, но важни детайли. 
Пробвах не знам колко пъти Мастерите на нова презентация - така и не успях да променя  Мастера на 2 колони. На края тествах файла, който е даден за сваляне. Първия път успях, след което опитах да върна обратно първия вид и пак да го направя на две колонии - ЦЪ!!! Прослушах пак темата и връщах на мястото за промяна сигурно 10 пъти.  И пак ЦЪ!!! Не мнам къде бъркам, но не става и не става. Направо се изнервих...
Поздрави от мен.

Ами ще трябва да потвърдя мнението на Галина Григ по повод мастер-слайда с две колони (Two Content Layout), който е използван в слайдове 2-5. Промяната на размера в мастер-слайда не води до промяна в слайдовете на презентацията. Същото действие, извършено с първия слайд, дава очаквания резултат.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.