Защо след като форматирам клетките в дроби, числата си остават същите?

MS Excel
Тайните на Excel

Защо след като форматирам клетките в дроби числата си остават същите?

Здравей,


 стойностите от клетките които искаш да направиш на дроби НЕ са числа, ами текст и съответно Excel няма как направи това форматиране.

Разбрах че са тескт, а не числа по това че  горе където са стойностите в левове, десетичния сепаратор е точка, а избраните от теб стойности за форматиране са със запетая.

Това какъв да е сепаратора и какви главоболия може да ти донесе може да погледнеш тук в тази тема от раздела за трикове на Aula :

http://aula.bg/uroci-eto-kakvo-da-pravite-ako-excel-vi-obrashta-chislata-v-data

Темата е защо числата се превръщат в дати, НО принципа е същия по въпросите : защо числата не се събират или не се форматират, тогава те просто са текст, А не числа благодарение на десетичния сепаратор.


Така .... предварително в клетките в които искаш да са числа ги форматирай в Number ( Currency ) - снимка позиция 1 и 2 и когато въвеждаш стойности които са числа въвеждай ги само с числата от дясната част на клавиатурата, от тази част използвай бутона с точка за сепаратор и така винаги ще си сигурна че въвеждаш числа ( освен ако предварително не си форматирала дадена клетка като текст тогава ще си стой като текст ).

На снимка 2 стойностите при мен в колона А са числа, а в колна D са текст. В колона D въпреки че клетките са форматирани като Number, нарочно не спазих правилото да използвам за сепаратор точката от дясната част на клавиатурата и въведох директно

Обаче при мен е малко по различно десетичния ми сепаратор е запетая, съответно числата въведени с .  са текст и ето на снимка 3 форматирах числата от колона A с Fraction и нещата се случиха , докато в колона D ( снимка 4 ) си остана същия запис.


Надявам се да си хванала идеята и да съм бил полезен с отговора.

Ако има някакво недоразбиране пиши тук в тази тема и ще помогнем до пълното изясняване на проблема :).

ок,благодаря,ще пробвам от вкъщи и ще пиша!

Г-н Кр.Кръстев, моля давайте вашите снимки в по-едър план, защото не се разчитат текстовете!

@Ангел.

Благодаря за препоръката.Попринцип ако кликнете върху снимката и след това натиснете бутона посочен на снимка 1 позиция 1, следва тя да се появи в голям размер и всичко да се чете доста добре.Пробвайте така.

Снимка_1

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.