Винаги ли критерият за сумиране трябва да е в кавички?

MS Excel
Тайните на Excel

Здравейте! От видеото и от теста под видеото става ясно, че критерият, който определя сумирането трябва да е поставен в кавички. При мен обаче формулата работи когато кавичките ги няма. Обяснете, моля!

Когато правим референция към клетка, например J2 - тя не е в кавички (както е в твоя пример)


Ако имаме референция към текст, то той трябва да е в кавички, например "Мария"

искам да задам въпроса когато пиша формулата =sumif после не мога да маркирам клетките А и Д за изчислението на сума комисионна излиза ми грешка?


Ако версията на Excel 2007, не се поставя точка и запетая, а  се поставя само запетая между отделните стойности

Искам да попитам при премахване  на дублищите се имена вместо маркиране само на имената да се маркира цялата колона

В бързината съм направил грешка в думата "дублиращите",моля за извинение

Здравейте, при избора на критерий, Вие кликвате на клетката с името и във функцията не се виждат кавички - задължителни ли са?  

Ако в клетката има интервали трябва да се слагат кавички

Според мен отговорът на инж. Иван Цукев е верен, но в самият тест е допусната грешка.

Всъщност грешката е моя -моля за извинение!

Всъщност никъде от урока не се разбира за кавичките, разбрах го сама от теста като го сбърках най-малко 4 пъти, докато разбера...

Цитирам
инж. Иван Цукев
Когато правим референция към клетка, например J2 - тя не е в кавички (както е в твоя пример)
Ако имаме референция към текст, то той трябва да е в кавички, например "Мария"
Това не е ли достатъчно ясно обяснено? А и се проверява верността му за секунди.

При мен формулата с кавички не работи - дава ми грешка.Работя с версия 2007 и между отделните стойности се поставя точка и запетая.

Здравейте г-н Цукев. Искам да предложа едно допълнение към урок 6 в модул 2.
Може ли да добавите в урока обяснението, което давате на зададения въпрос (Винаги ли критерият за сумиране трябва да е в кавички?)

При мен формулата с кавички също не работи-дава ми грешка. Версия 2013.

Ако въвеждането на функцията правим от Formulas или от f(x) и избираме исканата функция и в следващия прозорец Function  Arguments въвеждаме исканите аргументи, не е необходимо да съобразяваме за кавичките.

Защо на някои клетки със суми в тях в горния ляв ъгъл има зелено триъгълниче?

Зеленото триъгълниче е индикация, че за програмата има логическа грешка, т.е. не се очаква да бъдат сумирани тези данни. Най-често в съседните клетки са други аргументите. Това е само индикация за да ни заостри вниманието.

Показвайки формулите, а не резултатите (с Ctrl+~ или от меню Formulas,  Show Formulas) най-лесно може да се проследи това.

Отговор на Десислава: Забравяте, че след sumif... се слагат скоби!!! При слагане на отварящата скоба се появява синтаксисът на формулата.

Към отговора на Александър Топалов до Десислава: По принцип, отваряща скоба трябва да има след наименованието на всички функции в EXCEL: Първо записвате знака за равенство, след това, наименованието на самата функция, после отваряща скоба. Закон! Иначе, EXCEL няма да "разбере" какво искате от него и ще Ви дава гершка, или ще изобразява като текст това, което набирате.

Впрочем по този въпрос има голямо улеснение, което сигурно ще се разглежда в следващите уроци; ако обърнахте внимание, след като напишете знака за равенство, достатъчно е да наберете първата буква от наименованието на функцията, която искате и EXCEL Ви предлага цял списък на всички функции, които започват с тази буква, подререни по азбучен ред на следващите букви.Това има два големи "плюса": 1. Ако не си спомяте точно как правилно се изписва дадената функция, можете да се подсетите, просто като прочетете списъка; 2. Изобщо не е нужно да изписвате докрай дадената функция. Достатъчно е да изберете от списъка коя е тя и да "кликнете" два пъти с левия бутон върху функцията в списъка и тя ще се изпише, заедно с отварящата скоба, която толкова често се забравя.

Г-н Крумов, продължавам мисълта Ви: ..."която толкова често се забравя" или натискаме бутона Tab. Лек ден и успехи!

Натискаме бутона Tab и функцията се появява във клетката.Натискаме комбинацията Shift+F3 и прозорецът Function Arguments се появява. В него, чрез бутона Tab, се преместваме в полетата на аргументите и накрая натискаме ОК. Дано е станало ясно! Лек ден и успехи!

Когато сме избрали функция, натиснали сме бутона Tab (или двоен клик) и функцията се е появила в клетката, натискаме комбинацията Ctrl+A и се появява прозорецът Function Arguments, а в клетката се появява затварящата скоба.

Благодаря на всички за подробните обяснения.Много са ми полезни.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.