Въпрос към урок: Автоматични филтри в Excel от курс: Тайните на Excel

Как можем да махнем сортирането?

MS Excel
Тайните на Excel

Как можем да изчистим сортирането, за филтрите има такъв бутон Clear Filter From..., а за сортиране?

Добре разбрах го как става. Открих го. Става от HOME/Editing/Sort & Filter/Clear

За изчистване на сортирането - ще попитам отново. След избор на поредицата HOME/Editing/Sort & Filter/Clear  опцията Clear не е  "засветната" и не се изпълнява. Сортирала съм по Име. В клетка от тази колона съм.  Имам версия 2010.  Е, тъй като имаме колона ДАТА, сортирах там от най-стара към най-нова с Custom Sort и таблицата се възстанови.Но това е, според мен, палиативно решение.  Ако няма такава колона? Идеи?  Благодаря!!

Ако няма други идеи бих предложил резервен файл.

За изчистване на сортирането може да се използва и това:
 1. Кликваш стрелкичката на колоната "Име"
2. Sort By Color/Custom Sort...
3. Избираш сортирането и кликваш на Delete Level и Ok и сортирането се изчиства.

това е много добре че си го разбрал сам.

Краси го е казал правилно в отговора си към първия въпрос. При филтрирана таблица и после зададено сортиране няма как де върнеш данните в първоначалното им състояние ;)
Аз лично съм патил с такива експерименти навремето и се убедих, че винаги е най-добре да си направиш копие на оригиналната база данни и след това да се мориш с различните анализи и справки.

Моят начин за връщане на първоначалния вид на данните с един клик на мишката е като използвам Custom View. Оригиналните данни ги записвам като custom view с име 'All data'. Може да имам и други Custom Views напр. "Sells Top 10".
След това с Custom View/Show мога да избирам между оригиналните данни и някой от анализите. Става бързо и лесно. На едно място виждам списък от анализите си и оригиналните данни.

Custom View обаче не работи, когато във файла има Data table

ако имаш колона за дата от нея лесно в друга колона използвай тази формула: CONCATENATE(TEXT(MONTH(B2);"mmmm");".";TEXT(year(B2);"yyyy")) да получиш месеца и годината

Може да добавите колона с поредни номера преди сортирането. Достатъчно е да сортирате спрямо тази колона, за да се възстанови първоначалното подреждане.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.