Въпрос към урок: Функцията Indirect от курс: Анализи с Excel

Защо INDIRECT връща грешка #VALUE?

MS Excel
Електронни таблици
MS Office
Excel VBA
Анализи с Excel

Текстът в колона "I" е вкаран с VLOOKUP.

А в съседен sheet са създадени множество наименувани списъци с "create from selection"

Данните от колона "D" бяха форматирани и като general и като text, но и в двата случая дава грешка #Value. При проверка на формулата (сн. 1) се вижда, че Indirect чете и представя данните като адрес на клетка ($C$7885), игнорирайки "0"-та от записа. Нещо повече, в прозореца на Name Manager се вижда, че списъците са наименувани с долна черта пред името _C07885.

Какво значи в този случай долната черта? Защо ексел смята, че му задавам адреси на клетки? Има ли значение, че текстът в колона "I" е вкаран с VLOOKUP? Как да се справя?

В конкретния случай C07885 и подобните са иденификационни номера на фирми. Ако работя директно с имента на фирмите, всичко е ок, стига имената да са от една дума, но тъй като те не са, реших да работя през идентификационните номера, при които условието за една дума е изпълнено.

Здравейте, имам напредък, някакво решение, но не и разбиране на проблема. След множество опити, установих, че Ексел просто не харесва моите идентификационни номера и намира някакъв конфликт с тях. Ако работя с други, измислени кодове, няма никакъв проблем. Така и постъпих - добавих по една буква в началото на всеки код и voila :)

Здравейте :)

Интересен проблем! Като го прочетох, реших да го оставя малко по-дълго без отговор, за да могат някои от участниците във форума да излезнат със свое предложение за решението на задачата. Случаят наистина обаче е по-сложен.

Да започнем от долната черта; Ексел се стреми да избегне имена на масиви, които мoгат да бъдат сбъркани с координати на клетка, както би било с C0785. Затова, при генерирането на наименованите масиви се е появила и долната черта отпред. Не съм имал случай да озаглавя масив по този начин, но вярвам, че на това се дължи проблема - имал съм подобни ситуации, където знакът за интервал в името на колоната е бил автоматично заместван с долна черта при създаването на масив (напр.: Име Фамилия > Име_Фамилия).

Предлагам ви и едно алтернативно решение на проблема в допълнение към това, което сама сте намерила: Можете да ползвате в случая Indirect("_"&C2), така че да се получи точно името на масива, който имате. В случай, че формулата е в таблица, както във вашия пример по-горе, то тогава вместо C2 ще имате името на клетката.

Опитайте и споделете дали се е получило!

Поздрави и поздравления за упоритостта и старанието :)

Витали

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.