Теоретично въведение

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Колко типа ресурси се използват в MS Project?
Четири
Три
Два

Въпроси и отговори

 • Може ли повторение?

  Ивайло Иванов:

  Ха сега го обяснете това на български, моля. Благодаря.

  Мартин Симеонов:

  По нататък в курса са разгледани цикличните задачи.

  Краси Кръстев:

  Здравей, така както аз го разбрах макар и да нямам кой знае какъв опит с планиране в строителството ( или като цяло в това да се правят графици и да се оправляват ресурси ).

  Най - простичко казано - > програмата има три вида ресурса - Work, Material и Cost. Материализирането на тези типове ресурси става на база на стойности които им задаваш, КАТО обаче всеки от тези три типа ресурси работи по различен начин и се използва в различни ситуации ( по - нататък в курса всеки един от ресурсите посочени тук се разглежда поотделно с конкретен пример как точно се използват ).

  В това видео се казва буквално най - общо как зададената стойност за даден ресурс се разделя във времето, т.е ако имам ресурс тип WORK за период от четири дни ( т.е. делението ми на периода е на дни и имам 4 деления ) задавайки 3 units, програмата следва в всеки един ден ( деление ) да вкара 3 единици - тези единици не е задължително да са работна ръка ( ако се съди по името WORK ) , може да са материали машини ( например всеки ден в продължение на този период от време ми трябват три самосвала които трябва задължително да са този обект, т.е ако самосвалите ги задам като ресурс тип Work - просто директно им задавам units 3 и за дадения период аз имам по 3 единициници ( самосвала ) зачислени в рамките на избрания от мен период от време, АКО обаче ги задам като ресурс тип Material, и искам в рамките на 4 дни ( моя период ) да имам по 3 единици зачислени трябва да задам 12 units за Material, тъй като този тип ресурс разпределя във времето общата стойност която съм му задал.
  Малко простичък пример и не знам доколко адекватен ( в курса има доста по - добри с оглед на това че ги прави човек който се е занимавал в пъти повече от мен с организация ), но се надявам да съм те насочил как да разсъждаваш.

  Като цяло техниката КОГА и КАК  се използват ресурсите и как се управляват с MS Project се изяснява в последващите модули в които се разглеждат директно примери, тук в началните модули се задават основните оси на програмата.