Баланс на бяло

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Въпроси и отговори

 • Има ли грешка в скалата с цветната температура?

  Христо Спасов:

  Мисля че е допусната неволна грешка в дадената скала с цветната температура, а също и лектора я повтаря в лекцията. За синя светлина би следвало да се посочи 16000К, а не 1600К.

  Росен Алексиев:

  И според мен има грешка. То и на самата снимка на скалата се вижда че е 16000 к.

  Моника Ганчева:

  Малко допълнение към урока , ако има грешка ме поправете:

  Белият баланс представлява начина, по който нашият фотоапарат интерпретира цвета на светлината. Тъй като концепцията за цветната температура е относително сложна, производителите на фотоапарати са включили в модерните фотокамери предварителни настройки на белия баланс, които покриват всички най-разпространени светлинни източници. Ето ги:

  • Дневна светлина (daylight, символ на слънце). • Сянка (shade, символ на къща, която хвърля сянка). • Облачен ден (cloudy, символ на облак). • Флуорисцентно осветление (fluorescent, символ на флуорисцентна тръбна крушка). • Крушка с нажежаема жичка (tungsten, символ на крушка с нажежаема жичка). • Светкавица (flash, символ на светкавица).

  Не е препоръчително да се използва автоматична настройка на белия баланс, тъй като е възможно фотоапаратът да се бърка от най-различни фактори. Както знаем, светлината, която достига до нашия фотоапарат е отразена, т.е. модулът, който измерва цветната температура работи с отразена светлина. При отразяването си от различни повърхности, светлината се замърсява с цвят. По тази причина е възможно да снимаме червен обект навън в ясен слънчев ден и поради замърсяването на светлината с червен цвят от повърхността на обекта, фотоапаратът ни да реши, че снимаме на светлина от крушка с нажежаема жичка и да приложи съответната настройка на белия баланс, която да е грешна и нашата фотография да изглежда синя или зелена. Защо синя или зелена, а не червена? Принципът на работа на белия баланс е да добавя липсващата част от спектъра при различните светлинни източници. Ако снимаме на светлината от крушка с нажежаема жичка, то светлината ще бъде червеникава, тъй като цветната температура на този източник обхваща такава част от спектъра, в която червеното преобладава. За да направи фотографията ни да изглежда нормално, т.е. с бяла светлина, чрез настройката на белия баланс нашият фотоапарат „добавя“ синьо-зелената част от спектъра и по този начин предава светлината като бяла.