Навиците на Василена Вълчанова [споделяне]

Като част от нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” ви срещаме с професионалисти, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие. Надяваме се, че те ще ви мотивират да развиете успешни навици тази година, а и ще ви дадат някои лични съвети как да направите това.

Днес ви срещаме с Василена Вълчанова, маркетинг специалист и трейнър. Василена има доста натоварено ежедневие, в което навиците играят важна роля. Те са единственият начин, по който съвместява множество задължения – от работа с клиенти през провеждане на обучения, в които всяка година участват няколко хиляди души, до ръководене на доброволчески екипи в платформатата за популяризиране на науката Ratio.

Василена споделя основните си уроци за развитието на устойчиви и полезни навици тук с нас:

Какво са навиците за теб? 

Навиците са пряк път към успеха. От една страна, те спестяват време и енергия – когато имам изграден навик, нещата се случват на автопилот. От друга страна, спазването на навик е успех само по себе си – така ставам по-малко зависима от крайния резултат и започвам да ценя процеса. А по този начин мотивацията ми остава висока много по-дълго. Да речем, дори ако не избягам полумаратон за по-малко от 2 часа и 15 минути, аз се чувствам успешна, защото съм спазвала навика си да тренирам през целия подготвителен сезон.

Кой е най-важният ти навик? 

Трудно е да посоча само един, но все пак: навикът ми за седмична рефлексия и планиране. Всяка неделя сутрин сядам с чаша топло кафе и нещо вкусно за хапване, за да прегледам свършеното през седмицата, да си извадя уроците от това и да набележа как ще надграждам и подобрявам нещата. Когато излизат много задачи, често се гмурваме толкова надълбоко в тях, че забравяме да погледнем процеса отстрани с критично око. Времето, отделено за мислене и анализ, ми позволява да правя нещата по-добре.

Кой е най-полезният трик/модел за изграждане на нов навик? 

Аз много обичам да пиша на хартия и за мен най-полезният трик е физическото отмятане на изпълнен навик в настолния ми бележник. Има нещо много приятно в това физически да кажеш “Ето, и днес свърших това”. Ползвам системата bullet journal, за която съм разказвала в моя блог и тя ми позволява наред със задачите за деня да отбелязвам и свършения навик.

Открих, че за мен това работи много по-добре с физически “продукт”, а не с някое софтуерно приложение за навици. Не съм сигурна защо, но пък знам, че е често срещан подход – хора ползват буркан с кламерчета и прехвърлят по едно от пълния в новия буркан всеки път, когато изпълнят навика си.

Кой е най-верният ти съюзник в изграждането и поддържането на навици? 

Способността да си дам още един шанс. Често сме много по-критични към себе си, отколкото към всеки друг. А това много пречи, особено в началните етапи при създаването на навик. С времето започнах да разбирам, че ако нещо не се получи от първия път, вместо да се ядосвам, просто трябва да преценя как оптимално да опитам отново. В крайна сметка, дори да е дългосрочно полезен, всеки нов навик е стъпка срещу нас самите, такива, каквито сме в момента – развивайки навик за спорт, се бориш срещу това ти Аз, което предпочита да лежи на дивана и да гледа Netflix. А това никак не е лесно и не става от първия път.

В този смисъл, много ми харесва правилото “не пропускай по 2 пъти” – ако веднъж пропуснеш да изпълниш навика си, дай всичко от себе си да не пропуснеш отново на следващия ден. Да пропуснеш веднъж е случайност, но да пропуснеш два пъти е начало на нов навик.

Без какво не може да се градят устойчиви навици? 

Мисля, че най-важно е осъзнаването защо искаш да развиваш този навик. Защо точно този, защо не друг, защо точно сега? Мисля, че не ми се получават навици, за които сама не съм убедена какво целя. Тъй като (дори и извън пандемични времена) работя в офис от вкъщи, си бях казала, че трябва да излизам на разходки в квартала всеки ден. Но тъй като тичам и тренирам с тежести по няколко дни седмично, разходките бяха просто още една (доста по-скучна и самоцелна) форма на движение. И тъй като не си бях казала сама защо трябва да ги правя, изоставих навика доста бързо.

За сметка на това, около навиците, в които съм убедена, витае една допълнителна магия и автоматизирането им е в пъти по-лесно.

— Сигурни сме, че съветите на Васи ще ви бъдат полезни за изграждането на нови навици. Ако искате да научите повече, включете се в нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” тук!

2 thoughts to “Навиците на Василена Вълчанова [споделяне]”

  1. Изграждането на навици е въпрос на осъзнато желание и силна воля за постигане на определена цел. Без тези две качества на характера, няма и не може да се постигне нищо. Всичко е въпрос на възпитание в семейството. Волевите качества се изграждат постепенно, но трябва мотив и постоянно поставяне в ситуации за тяхната проява, като вид тренинг.

  2. Споделям казаното че обективната самооценка и осъзнато поставената цел, са необходимо условие за създаване на добър навик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.