Как да сменим цвета на очите във Photoshop?

Ако искате да разберете как да направите снимките си по-оригинални или привличащи внимание…

Или обмисляте покупка на лещи и се чудите как бихте изглеждали с различен цвят на ирисите, то може лесно да проверите това, като промените цвета на очите с Adobe Photoshop.

Отдавна Photoshop не се използва само от графичните дизайнери.

Image result for photoshop logo png

Напоследък този софтуер започва все по-масово и масово да навлиза в ежедневието както на професионалисти от различни браншове, така и на обикновените потребители, използващи го за лични цели.

Приложенията на Adobe Photoshop се простират в толкова различни посоки.

Варират от обработка на снимки, изработване на колажи, направата на рекламни материали като брошури, флаери, постери и плакати, до създаване на фирмена идентичност като лога, визитки, щампи за тениски, шапки или химикалки.

Препоръчително е човек да има поне основни знания за работа с Adobe Photoshop.

На всеки може да му се наложи да оправи дребни дефекти по снимките си с цел подобряване на качеството им.

Обикновено такива дефекти са цветови корекции върху цялостния поглед на изображението, изчистване на кожата от дребни пъпчици, избелване на зъби, премахване на зачервявания в склерата (или още наричана „бялото на окото“).

Е, има и по-нетрадиционни и драстични като промяна цвета на ириса или косата, оформяне на вежди или устни,  поставяне на татуровка или често използваното „бързо отслабване“, с което трябва да сме много внимателни особено ако не сме професионалисти, за да избегнем подигравки след това.

А и кого залъгваме, просто спортувайте?

Ето и основните стъпки при промяна на цвета на очите с Adobe Photoshop:

Избор на изображение

От изключително важно значение е изборът на правилното изображение при обработка на снимки.

Трябва да се вземе предвид качеството и големината на снимката, както осветеността, плана, в които е заснето – близък или далечен, и другите особености.

Селекция на ириса

След като вече сме си харесали изображението и смятаме, че е подходящо за обработка, можем да се захванем с по-фината работа.

За да селектираме ириса, добра практика е първо да създадем маска Hue/Saturation (Hue/Saturation Layer) от менюто Adjustments (aко липсва, може да го видим от Windows > Adjustments) – Стъпка 1.

След това да я инвъртнем с клавишната комбинация CTRL + I – Стъпка 2.

invert_mask_adobe_photoshop

Нека да променим стойностите на Hue и Saturation, за да виждаме къде точно рисуваме.

За да ви стане по-ясно, погледнете изображението:

hue_saturation_mask_layer

Взимаме четката (Brush Tool) и с помощта на белия цвят рисуваме внимателно само върху ирисите, като не забравяме да зададем преди това стойност на Opacity равна на 100%. Резултатът в нашия случай ще е син цвят върху кафявите ириси:

opacity_brush_tool

Като следваща стъпка е добре да създадем една група (Стъпка 1), в която да прехвърлим току-що създадената маска (Стъпка 2 и 3).

А слоят със самата маска, който остава отдолу в групата, след като сме преместили маскара, нека да изтрием.

create_group_mask

Осветяване и подготовка на селекцията

Осветяването и подготовката на селекцията за следваща обработка и промяна на цвета става чрез създаване на още една маска в същата група, но сега тя ще е Curves (Curves Layer).

За тази цел нека да маркираме групата, в нашия случай това е Group 1, и да изберем от менюто Adjustments опцията Curves (Стъпка 1 и 2).

А после с помощта на кривата да променим осветеността на селектираната от нас зона чрез Hue/Sаturation маската (Стъпка 3).

curves_mask

При желание може да добавите и лек Feather, като маркирате групата и след това в Properties промените стойността на тази опция.

Това се прави с цел избледняване на краищата на Hue/Saturation маската, за да не се получава толкова рязка граница между селекцията и другата част от изображение, а и преходът да е по-плавен.

Промяна на цвета на очите с Adobe Photoshop

Нека да пристъпим към целта на нашата основна задача – промяна на цвета на ириса.

По същия начин, по който създадохме слоя Curves (Curves Layer), трябва да създадем втора маска Hue/Saturation, но този път директно вътре в групата (Стъпка 1).

Нека този път НЕ инвъртваме новосъздадения слой, а с помощта на опциите Hue и Saturation в раздела Properties да променим цвета на ириса и наситеността му по наше желание (Стъпка 2).

hue_saturation_mask_change_color

Добавяне на автентичност

Създаваме нов Curves Adjustment по същия начин както и предходните слоеве, като отново трябва да е в групата (Стъпка 1), и го изсветляваме, като издърпваме/избутваме кривата нагоре (Стъпка 2).

new_curves_mask

Добавяме му маска от Properties > Mask (Стъпка 1) и инвъртваме с комбинацията CTRL + I (Стъпка 2).

new_curves_layer_mask

Връщаме се върху Curves Layer от Properties и там огъваме кривата, за да видим къде рисуваме (Стъпка 1).

След това започваме да рисуваме с Brush Tool с бял цвят съвсем близо до зеницата (Стъпка 2).

curves_layer_brush_tool_brightness

За да довършим окончателно работата по цвета на очите с Adobe Photoshop и да направим максимално реалистично изображение, освен ако целта ни не е друга, разбира се.

Трябва да маркираме втория Curves Layer и от падащото меню да коригираме кривите за съответните цветове – синьо (blue), зелено (green) и червено (red) (Стъпка 1).

Резултатите може да видите в Стъпка 2.

В зависимост от промените, които направите по кривите, цветът около зеницата ще варира.

details

Ето как да се научите да работите професионално с Adobe Photoshop:

rp-art

За подобни и повече от тези трикове, с които да добавите максимален професионален щрих върху изображенията си, може да посетите сайта нa Аула и да се запишете за онлайн курса „Photoshop Pro“, състоящ се от 6 модула, разделени по теми.

Може да вземете първите 20 урока от курса безплатно за 30 дни и да научите тънкости и трикове при ретуш, добавяне на татуировка, промяна на цвета на очите с Adobe Photoshop.

Ако тази статия Ви е била интересна и полезна, можете да я споделите с Вашите приятели във Facebook. 🙂

buton_20_bezplatni_uroka

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.