10 практични приложения на дигиталните бележки в OneNote [споделен опит от Иван Цукев]

Случвало ли ти се е да ти хрумне някоя добра идея и да си кажеш, че е толкова добра, че няма как да я забравиш и затова не си я записваш никъде. В последствие обаче, поради огромното количество информация, което ни се налага да обработваме всекидневно, тази добра идея се е изгубила някъде измежду целия хаос от мисли.

Е, ние имаме решение на този „проблем“, което ще ти представим в настоящата статия, но от теб зависи да си изградиш навика. Това решение е новият ни курс по „Microsoft OneNote“, в който ще придобиеш знания и умения за това как да си създадеш дигитален дневник, който да е винаги до теб, готов да запомни всяка твоя идея и всеки тип информация.

Какво представлява Microsoft OneNote?

Накратко OneNote е дигитална програма за водене на бележки в свободна форма, която ти позволява:

  • да сортираш съдържанието си в различни бележници, секции и страници;
  • да записваш аудио бележки;
  • да вмъкваш онлайн видеоклипове и изображения;
  • да маркираш важните за теб задачи;
  • да споделяш бележките си с други хора;
  • да преглеждаш всички направени промени по документите и т.н.

Приложението ще ти помогне да бъдеш по-организиран и да пестиш ценно време, което да инвестираш в по-ползотворни неща.

За да бъдем по-убедителни обаче, в следващите няколко реда можеш да прочетеш краткото интервю с Иван Цукев. В него той ни разказва за 10-те неща, които записва в своя дигитален бележник и които правят значителна промяна в неговото ежедневие.

Какво записва Иван Цукев в своя дигитален бележник?

#1 Лични данни

Това включва лична карта, паспорт, снимки, информация за членовете на вашето семейство, която би могла да ви е необходима при попълването на някакви административни документи, абонатни номера и т.н. Или най-общо казано – информация, която инцидентно може да ти потрябва във всеки един момент.

#2 Бележки/записки от обучения, семинари, лекции.

За да не се ангажираш с тетрадки и листа, които след някоя и друга година няма да знаеш къде си оставил, с OneNote си осигуряваш подреденост на информацията и дългосрочно съхранение.

#3 Препоръчани книги и филми

Направи си секция в своя бележник за книги и филми и незабавно записвай всяка една препоръка. Така си гарантираш, че няма да изпуснеш нещо, което си струва да бъде прочетено/изгледано.

#4 Журнал/лични бележки

Водиш ли си дневник? Ако „да“, то MS OneNote представлява една добра възможност да го осъвремениш. Това също ти гарантира, че личните ти записки ще си останат наистина лични. А, ако използваш хвърчащи листчета, за да записваш всевъзможни неща от ежедневието си, то с OneNote ще спасиш доста дървета.

#5 Рецепти

Имаш възможнотта да записваш всяка добра рецепта и да прикачваш снимки. Забрави за старите тефтери с рецепти, в които можеш да се изгубиш. В OneNote можеш да си създадеш различни секции с рецепти, например „салати“, „десерти“, „супи“ и т.н. По този начин ще се ориентираш много по-бързо и лесно и ще пестиш ценно време.

#6 Travel Checklist

Ако постоянно забравяш я зарядно, я четка за зъби, когато тръгваш на път, то можеш да си направиш един константен checklist, който да следваш винаги. Това ще ти гарантира, че всичко, от което се нуждаеш по време на твоето пътуване, ще бъде с теб.

#7 Визиите на Иван по системата „Приятел за цели“

В тази 7-ма точка са включени дългосрочните визии на Иван по отношение на здраве, финанси, семейство по системата „Приятел за цели“.

Ако не си запознат с нея, накратко това е система, която ще ти помогне да откриеш кои са истинските ти цели в контекста на това къде искаш да бъдеш след 30+ години. Чрез задаването на дългосрочни визии, по отношение на няколко сфери от твоя живот, можеш да си създадеш план, включващ множество по-малки и прости цели, които да се надграждат във времето и които да те отведат до тези конкретни визии за бъдещето. Но има и още един ключов елемент, който ще ти помогне да реализираш целите си – социалният! Научи повече за системата тук.

#8 Важни документи

Талон на колата, нотариален акт на апартамента, застраховки, диплома за завършено образование и други важни документи, за които е добре да имате по едно дигитално копие.

#9 Гаранционни карти

Ако си затрупан от гаранционни бележки и карти, които никога не можеш да намериш точно, когато ти трябват, пробвай да направиш следното: сканирай всяка една гаранционна бележка/карта с телефона си или с друго устройство още в момента, в който я получиш и я прикачи в своя дигитален бележник. Направи си секция „Гаранционни карти/бележки“ и слагай всичко на едно място. Това ще ти спести много време и усилия.

#10 Спонтанни идеи и произволни бележки

Не позволявай повече на добрите идеи да се изгубят в хаоса от мисли! Понякога имаме склонността да надценяваме нашата памет и си казваме, че „няма как да забравим нещо такова“, но уви. Затова си записвай веднага всяка добра идея, която ти хрумне, нещо, което те е впечатлило и си струва да бъде запомнено или просто някоя задача от ежедневието, която не трябва да забравяш.

Видео подксаст: организация на живота с бележки

Иван Цукев дискутира с Ники Трифонов от Приятел за цели темата за бележки и продуктивност. Ще ви е много полезно да изгледате техния подкаст епизод на тема бележки тук:

Как да приложите всичко това в Microsoft OneNote?

MS OneNote ти дава пълната свобода да аранжираш дневника си по изцяло твой вкус и предпочитание.

Независимо дали имаш милион идеи, милион задачи или милион неща, които да запомниш, OneNote е идеалното приложение за запаметяване на почти всичко.

Виж повече за курса по „Microsoft OneNote“ в следното видео:

Запиши се за курса по „Microsoft OneNote“ и научи как да пестиш време още сега, като станеш по-организиран и продуктивен: https://aula.bg/kurs-onenote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.