Навиците на Иво Андреев [споделяне]

Като част от нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” ви срещаме с хора, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие.

От пристрастен към цигари, хероин, като чак стига да си инжектира метадон… Иво Андреев прави пълна трансформация и изгражда навици за здравословен живот, бяга планински маратони, като често е на почетната стълбичка, предприемач с няколко бизнеса, баща и автор на книгата „Анатомия на зависимостите“.

Трудно може да намерим по-добър пример на човек, който успява да трансформира „лоши“ в „добри“ навици.

Вижте какво ни сподели Иво за изграждането на устойчиви навици:

Какво са навиците за теб?

Навиците са основата в живота на човека. Навиците определят нашата съдба. Всичко в този живот е въпрос на навик. Навиците са физически действия, за които собственият ни организъм си дава награда, чрез хормоните, които изпуска. Тя може да бъде дългосрочна – за добрите навици и краткосрочна за лошите. Добрите навици са трудни за придобиване и лесни за губене, а лошите – обратното.

Кой е най-важният ти навик?

Това за мен е воденето на дневник. Голяма част от него е упражнението за блъгодарност. В него аз записвам 10 неща за които съм благодарен и защо съм благодарен за тях. Разписвам проблеми и теми, които изискват важни решения. Говоря със себе си.

Кой е най-полезният трик/модел за изграждане на нов навик?

Това за мен е поставянето на желана цел, която ще ме застави да го прилагам. Например, ако искам да създам навика да тичам и да бъда сред природата, се записвам за някое значимо планинско състезание. Слагам го в календара си и от там тренировките идват от само себе си.

Кой е най-верният ти съюзник в изграждането и поддържането на навици?

Отново това е дневника, защото чрез него си давам сметка за неща, които иначе ще убягнат. Особено в забързания градски живот.

Без какво не може да се градят устойчиви навици?

Устойчивите навици са най-малките навици, които имаме. Те са градивните блокчета за един добър живот. За да поддържаме тях е необходима визия – както полагане, така и работа върху нашите цели.


Ако съветите на Иво са ти били полезни и искаш да научиш още за създаването на устойчиви навици, които ще ти помогнат да вървиш по пътя към успеха, включи се в нашето 21-дневно предизвикателство „Успех по навик“ тук.

Лична препоръка

Поканихме Иво Андреев да сподели своя опит след като прочетохме неговата книга „Анатомия на зависимостите“.

Препоръчваме тази книга, ако имате зависимост, която искате да премахнете, но до сега не сте успявали.

Може да я намерите във всички книжарници.

2 thoughts to “Навиците на Иво Андреев [споделяне]”

  1. Създаването на навици е процес, много подобен на създаването на условен рефлекс – придобива се по време на индивидуалното развитие, изграден под влияние на средата – възниква при определени условия и „изчезва“ при тяхното отсъствие – изучаван от руския физиолог Иван Павлов при кучета – звуков или светлинен сигнал – дажбата – слюноотделяне (знания по биология). При хората разликата с животните е, че условен рефлекс може да бъде създаден и на база следване на словестни инструкции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.