Навиците на Георги Малчев [споделяне]

В началото на годината обръщаме внимание на онзи елемент, върху който се гради истинската устойчива продуктивност – навиците.

С 21-дневното предизвикателство “Успех по навик” ви споделяме различни техники за изграждане на навици и ще ви помогнем да ги приложите на практика. А тъй като няма по-голямо вдъхновение от личния пример, решихме в рамките предизвикателството да ви срещаме с професионалисти, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие.

Георги Малчев е пример за такъв професионалист. Той има над 20 години опит в бизнеса, мениджмънта и маркетинга, но по-впечатляващо е не кога е започнал, а какво прави днес. Развива и управлява една от водещите дигитални агенции у нас, води обучения и преподава в университети, инвестира сериозни усилия и време в благотворителни инициативи и менторство – и дори с толкова много отговорности успява да намери време за семейството си, да тренира редовно и да чете впечатляващо много книги.

Оставяме Георги да ви разкаже повече за навиците, които му позволяват да работи на толкова високи обороти и въпреки това да е пълен с енергия.

Какво са навиците за теб?

Най-обективното нещо – касаят действия, а те винаги са се случили или не са се случили.

Второ – навиците са най-естественото нещо. Ние сме изтъкани от навици. Те правят живота по-лесен. Това, че пресичаме на зелено е навик – предполага се, че е най-безопасно, и не ни затруднява.

Трето – навиците са и начинът с минимален стрес да съм това, което искам да бъда. Навиците ме правят това, което съм. Правилните навици ме правят такъв, какъвто искам да бъда. Във всяка една област. Семейство – любящ родител, син и съпруг. Здраве – фит, за пример на синовете и приятелите ми, много рядко боледуващ, здрав да помагам на каузи като Капачки за бъдеще. Преподавател – следящ аудиторията, управляващ интереса, даващ обратна връзка, препоръчващ приложими книги и знания. 

Кой е най-важният ти навик?

Навикът да си следя навиците. А това през деня става много лесно – а, я какво направих. Нищо повече. 

След това периодично да оценявам тези навици – дали ме доближават или отдалечават от това какъв искам да бъда. В този мой блог пост можете да намерите как се оценяват навиците – добри, неутрални или лоши.

И съответно, без стрес – работя да надграждам полезните и да съм по-осъзнат и да намалявам грешните.

Кой е най-полезният трик/модел за изграждане на нов навик?

Имам цели три.

Първо да ми е интересно и забавно – как ще реагирам, ще успея ли да задържа този навик? Хората обичаме играта. Това е нещо, в което ние сме решили да участваме. Правилата ни харесват. Следим статистиката и виждаме напредъка ни. И можем да се откажем, ако не е нашата игра. В Aula.bg има страхотна игровизация (създаване на игрова ситуация в неигрови контекст, с цел промяна на поведението на конкретни потребители в желана от организацията посока). Даже давам за пример тази игровизация, или още геймификация, в курса по геймификация, който наскоро направихме в Xplora Academy.

Второто е да планирам и да следя Streaks, т.е. колко пъти подред съм направил съответния навик. Това ми позволява при нужда и да коригирам какъв да е навикът или кога приемам, че съм извършил действието.

Трето – да правя т.нар. habit stacking, т.е. да добавям още един навик към лесен и удовлетворяващ за мен навик.

Ето и конкретно какви навици и как развих, или надградих съществуващи, сега по време на новата ситуация –  в блога ми malchev.net.

Кой е най-верният ти съюзник в изграждането и поддържането на навици?

Виждам го всяка сутрин в огледалото 🙂

Хиперреалист съм, и това е най-верният ми съюзник. Че винаги решението е мое. Че навиците, даже и работещи, могат да станат скучни и не трябва да се отказвам от тях. И че има много лесни начини за управление на навиците. Като навикът “когато вляза вкъщи и се събуя, ще чета 15 минути от Masterhack или Аula.bg”. Или като трябва да съм концентриран и да ми е приятно – ще си пусна relax melodies със звук на птички с таймер за 15 минути.

Без какво не може да се градят устойчиви навици?

Нагласата. От кого зависи? От мен. Хиперреалист съм – какво съм направил, какво не съм направил, какво ми пречи да направя нещо. За финал ви давам статията в блога ми за Капачки за бъдеще, през призмата на полезните навици.

— Сигурни сме, че историята на Георги ви е мотивирала да започнете изграждането на нови навици.

Направете го по-лесно – включете се в нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” тук!

9 thoughts to “Навиците на Георги Малчев [споделяне]”

  1. Навиците са хубаво нещо, когато са насочени правилно

  2. Трябва да се учим непрекъснато. Създаването на полезни навици от детството е един от пътищата за благоденствие цял живот.

  3. искам хората да си създадат навик да правят нещо за премахмане на нещо лощо,което се върши около
    тях,а те го подминват безучастно.

  4. Здравейте, много ценна е темата за навиците. Благодаря, че я повдигате. Мога да споделя личното си впечатление от съвети и насоки за изграждане на полезни навици, които открих в alephia.nеt.

  5. Приветствам предизвикателството! Иска се смелост и малко хъс, за да се сдобием с нови, или да премахнем навици от миналото, които „не работят“ вече, а вашата подсказка върви в тази насока, благодаря за което! Доверявам се на екипа ви, желая успешна, продуктивна и щастлива 2023 година!

  6. Споделянето на добри практики за добри навици е чудесно. Благодаря ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.