Навиците на Георги Малчев [споделяне]

В началото на годината обръщаме внимание на онзи елемент, върху който се гради истинската устойчива продуктивност – навиците.

С 21-дневното предизвикателство “Успех по навик” ви споделяме различни техники за изграждане на навици и ще ви помогнем да ги приложите на практика. А тъй като няма по-голямо вдъхновение от личния пример, решихме в рамките предизвикателството да ви срещаме с професионалисти, които вече използват силата на навиците в своето ежедневие.

Георги Малчев е пример за такъв професионалист. Той има над 20 години опит в бизнеса, мениджмънта и маркетинга, но по-впечатляващо е не кога е започнал, а какво прави днес. Развива и управлява една от водещите дигитални агенции у нас, води обучения и преподава в университети, инвестира сериозни усилия и време в благотворителни инициативи и менторство – и дори с толкова много отговорности успява да намери време за семейството си, да тренира редовно и да чете впечатляващо много книги.

Оставяме Георги да ви разкаже повече за навиците, които му позволяват да работи на толкова високи обороти и въпреки това да е пълен с енергия.

Какво са навиците за теб?

Най-обективното нещо – касаят действия, а те винаги са се случили или не са се случили.

Второ – навиците са най-естественото нещо. Ние сме изтъкани от навици. Те правят живота по-лесен. Това, че пресичаме на зелено е навик – предполага се, че е най-безопасно, и не ни затруднява.

Трето – навиците са и начинът с минимален стрес да съм това, което искам да бъда. Навиците ме правят това, което съм. Правилните навици ме правят такъв, какъвто искам да бъда. Във всяка една област. Семейство – любящ родител, син и съпруг. Здраве – фит, за пример на синовете и приятелите ми, много рядко боледуващ, здрав да помагам на каузи като Капачки за бъдеще. Преподавател – следящ аудиторията, управляващ интереса, даващ обратна връзка, препоръчващ приложими книги и знания. 

Кой е най-важният ти навик?

Навикът да си следя навиците. А това през деня става много лесно – а, я какво направих. Нищо повече. 

След това периодично да оценявам тези навици – дали ме доближават или отдалечават от това какъв искам да бъда. В този мой блог пост можете да намерите как се оценяват навиците – добри, неутрални или лоши.

И съответно, без стрес – работя да надграждам полезните и да съм по-осъзнат и да намалявам грешните.

Кой е най-полезният трик/модел за изграждане на нов навик?

Имам цели три.

Първо да ми е интересно и забавно – как ще реагирам, ще успея ли да задържа този навик? Хората обичаме играта. Това е нещо, в което ние сме решили да участваме. Правилата ни харесват. Следим статистиката и виждаме напредъка ни. И можем да се откажем, ако не е нашата игра. В Aula.bg има страхотна игровизация (създаване на игрова ситуация в неигрови контекст, с цел промяна на поведението на конкретни потребители в желана от организацията посока). Даже давам за пример тази игровизация, или още геймификация, в курса по геймификация, който наскоро направихме в Xplora Academy.

Второто е да планирам и да следя Streaks, т.е. колко пъти подред съм направил съответния навик. Това ми позволява при нужда и да коригирам какъв да е навикът или кога приемам, че съм извършил действието.

Трето – да правя т.нар. habit stacking, т.е. да добавям още един навик към лесен и удовлетворяващ за мен навик.

Ето и конкретно какви навици и как развих, или надградих съществуващи, сега по време на новата ситуация –  в блога ми malchev.net.

Кой е най-верният ти съюзник в изграждането и поддържането на навици?

Виждам го всяка сутрин в огледалото 🙂

Хиперреалист съм, и това е най-верният ми съюзник. Че винаги решението е мое. Че навиците, даже и работещи, могат да станат скучни и не трябва да се отказвам от тях. И че има много лесни начини за управление на навиците. Като навикът “когато вляза вкъщи и се събуя, ще чета 15 минути от Masterhack или Аula.bg”. Или като трябва да съм концентриран и да ми е приятно – ще си пусна relax melodies със звук на птички с таймер за 15 минути.

Без какво не може да се градят устойчиви навици?

Нагласата. От кого зависи? От мен. Хиперреалист съм – какво съм направил, какво не съм направил, какво ми пречи да направя нещо. За финал ви давам статията в блога ми за Капачки за бъдеще, през призмата на полезните навици.

— Сигурни сме, че историята на Георги ви е мотивирала да започнете изграждането на нови навици.

Направете го по-лесно – включете се в нашето 21-дневно предизвикателство “Успех по навик” тук!

2 thoughts to “Навиците на Георги Малчев [споделяне]”

  1. Навиците са хубаво нещо, когато са насочени правилно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *