FL Studio – пълноценен избор за начинаещия музикален продуцент

Какво е FL Studio?

FL Studio е софтуерна среда за музикална продукция или Дигитална Аудио Работна станция (DAW). Програмата е плод на повече от 20 години иновативно развитие и съдържа в себе си всичко необходимо, което ви позволява да композирате, аранжирате, записвате, обработвате, миксирате и мастерирате любителски и професионално музика.

Това е една от най-популярните дигитални аудио работни станции в света и е използвана от много артисти.

Тя е плод на труда на белгийската компания Image-Line. FL Studio е достъпна в четири различни версии на Microsoft Windows и MacOS – Fruity Edition, Producer Edition, Signature Bundle и All Plugins Bundle. Image-Line предлага доживотни безплатни ъпдейти на своите потребители.

Кой използва FL Studio?

FL Studio се използва от електронни музиканти и диджеи като Afrojack, Avicii, Boi-1da и 9th Wonder. Както и Deadmau5, Porter Robinson и Martin Garrix.

История

FL Studio

 

Първата версия на FruityLoops (1.0.0) е разработена от Didier Dambrin за Image-Line и е частично представена през декември 1997 г. Нейното официално представяне беше в началото на 1998 г., когато все още беше с четири каналана MIDI дръм машина. Dambrin става главен софтуерен архитект на програмата, и тя бързо претърпя поредица от големи ъпгрейди, които я направила популярна и сложна цифрова аудио работна станция. FL Studio е претърпял десет основни актуализации от самото му създаване.

Интерфейс и възможности

FL Studio

 

Работното пространство във FL Studio е базирано на отделни прозорци, повечето от които са подвижни (и могат да се препокриват), преоразмеряват, зуумват, закачват и разменят. С курсора може да променяте широчината на разделите, да си освобождавате място или да си пренареждате работния плот. Ако някой прозорец не е видим може да го отворите чрез Лентата за шорткъти или чрез фънкшън бутоните.

Интерфейсът на програмата е съставен от 6 основни елемента:

Лентата с инструменти (Toolbar) съдържа опции за навигация, главно меню, контрол върху плейбека, различни бутони с опции и такива за показване или скриване на елементите на интерфейса.

Браузерът ви дава бърз достъп до проектите и звуковите файлове. Към него може да се добавят къстъм папки чрез файловите настройки.

Чанел рак/Степ сикуенсър (Channel rack/Step sequencer) – Тук вие зареждате инструментите си (дигитални синтезатори, семплери и т.н.).

Степ сикуенсърът е моделиран по образа на ретро дръм машините и служи за нареждането на семпли, луупове и бийтове.

Пиано ролът може да се използва за всеки канал. На него вие може да нареждате мелодии и по-сложни ритми. Той разполага с разнообразни инструменти, опции и помощни средства.

Миксерът е мястото към което се свързват каналите със звук и впоследствие им се добавят ефекти, моделират се сигналите и нивата.

Плейлистът: тук нареждате патерните, създадени с пиано тола или на степ сикуенсъра, за да създадете своята композиция. На плейлиста може да се поставят и аудио семпли, клипове с аутомации (промени на даден ефект, параметър и т.н.).


Ето как да научим повече за FL Studio:

Над 60 урока, разпределени в 8 модула.

Разглеждат се по време на онлайн обучението:

FL Studio

  • Ще получите съвети за оптималното оборудване, с което може да разширите възможностите си;
  • Преглед на интерфейса;
  • Ще получите общ поглед върху процесите по миксинг и мастеринг.

Онлайн обучението е подходящо за:

  1. За начинаещи музикални продуценти, без особен опит;
  2. За инструменталисти, които искат да разширят възможностите си за дигитална обработка;
  3. За любители на електронната музика, които искат да се доближат до създаването ѝ.

 

Очаквайте скоро курса: „Музикална продукция с FL Studio“ в Аула !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *