Запознайте се с Adobe Illustrator

В днешно време визуалната комуникация играе важна роля в общуването и предаването на идеи и послания повече от всякога. В ежедневието навсякъде и по всяко време срещаме различни източници на визуална информация – сградите и автомобилите са изпъстрени с реклами на популярни марки и продукти, печатните и дигиталните издания изобилстват от разнообразни изображения като лога, икони, илюстрации.

Милиони издателства, медийни и технологични компании, собственици на различни видове бизнес поверяват грижата за доброто си визуално представяне на специалисти като графични дизайнери, дигитални илюстратори и художници, чието основно оръжие са софтуерните продукти като Adobe Illustrator.

Ако искате да бъдете един от специалистите, въздействащи на хиляди хора чрез изобразяване на креативните си идеи, сте на правилното място.

Предстои да разберете как Adobe Illustrator може да ви помогне да пренесете образите от въображението си на компютърния екран или върху разнообразни материали и обекти от заобикалящата ни среда.

Какво представлява Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator е една от най-добрите и, благодарение на това, най-популярни програми за обработка на векторни изображения.

Adobe Illustrator е приложение, превърнало се в стандарт за индустрията. Същността на софтуера е създаването и обработката на векторни изображения. Те представляват математическо описание на форми и очертания чрез координати на геометрични елементи и изчисляване на свързващите ги линии, заедно с допълнителна информация за оцветяване и разнообразни ефекти, които в комплексен вид се изобразяват на екрана като двумерно изображение.

Като векторно базирана програма Adobe Illustrator предоставя нужните инструменти и функционалности, чрез които могат да се създават както отделни елементи (лога, икони, илюстрации), така и цялостни решения за отпечатване (визитки, каталози, опаковки, билбордове) или за уеб приложение (банери, изображения за блогове, социални мрежи и др.).

Тъй като създателите на Adobe Illustrator са сред лидерите в развитието на креативната революция, висша цел в тяхната работа са стимулиране на иновациите, модернизация и ускоряване на творческия процес на всички платформи и устройства.

В резултат на това и с внимание към обратната връзка от творческата общност, след над 30 години упорита работа и множество подобрени версии, творческите им решения еволюират до новото поколение приложения Creative Cloud.

Като част от колекцията креативни софтуерни продукти, Adobe Illustrator CC безспорно е една от задължителните програми, които всеки графичен дизайнер или дигитален илюстратор трябва да познава.

Adobe Illustrator CC предоставя потребителско изживяване от ново поколение, като същевременно с това осигурява подобрено представяне.

Използващите програмата имат възможност да творят без ограничения спрямо мястото на работа и платформата, която да използват, тъй като софтуерът има налични версии за двете най-популярни операционни системи – Windows и Mac OS, a освен това има решения за използване на различни устройства.

Освен стандартните версии за двете операционни системи, подходящи за настолна употреба, съществува и приложение, специално разработено за рисуване на мобилни устройства – Adobe Illustrator Draw. Създадените в него векторни илюстрации лесно могат да бъдат споделени и изпратени към настолната инсталирана версия на софтуера за допълнителна обработка и усъвършенстване.

Кой използва Adobe Illustrator?

Независимо дали сте графичен дизайнер, проектант или технически илюстратор, създаващ съдържание за отпечатване, художник в сферата на мултимедийните технологии или създател на уеб страници и съдържание за Интернет, Adobe Illustrator разполага с нужните инструменти, чрез които да постигате резултати с професионално качество.

Едно от най-популярните приложения на Adobe Illustrator е в областта на рекламата.

Преди години тенденцията да се използват изключително продуктите на Adobe се срещаше предимно в по-големите рекламни агенции и творческите отдели на големите фирми. С времето обаче тази тенденция се наложи и в по-малките по мащаб студиа, както и в работата на специалистите на свободна практика, тъй като интеграцията между различните приложения на Adobe улеснява в пъти работата при изпълнение на комплексни проекти.

Вероятно вече са рядкост дизайнерите, които не използват Adobe Illustrator в ежедневната си дейност. Дори и да работите преимуществено с други програми за графично оформление, поради нарастващата му популярност периодично ще се сблъсквате с него при обмен на работни материали с колеги. Така че е единствено във Ваша полза да добавите Illustrator към арсенала си от творчески инструменти и да се превърнете в гъвкав и завършен професионалист.

Някои от по-интересните възможности на Adobe Illustrator

Богатото разнообразие от настройки, инструменти и методи за създаване и модифициране на изображения предоставя на потребителите практически неограничени възможности, чрез които да материализират творческите си идеи в различни продукти от визуалното пространство.

  • Персонализиране на работната среда – Имаме пълна свобода за организиране на прозорците, панелите и лентите с менюта и инструменти по най-удобния за нас начин. Можем да запазим собствена комбинация от прозорци, към която да се връщаме, когато пожелаем, или да изберем предварително зададена подредба според типа на проекта.
  • Персонализиране на работното поле – При създаване на нови документи освен да избираме от готовите формати, организирани в категории според приложението си (за мобилни устройства, печат, уеб и др.), можем сами да определяме размерите, мерните единици, цветовия модел, резолюцията, ориентацията и броя страници в документа. Огромно предимство е възможността в процеса на работа да добавяме нови страници, да ги преподреждаме и да променяме размерите им, като всяка страница може да е с различен размер;
  • Мащабиране без загуби – Векторния дизайн може да бъде смален или увеличен до всеки необходим размер и винаги ще изглежда безупречно – както върху стикер, така и на билборд. От същия файл можем да изнесем съдържанието в различни растерни формати, подходящи за преглед на телефон, таблет, монитор или др.;
  • Създаване и моделиране на векторни обекти – Разполагаме с богат набор от инструменти за свободно и прецизно рисуване, за чертане на прости и сложни геометрични форми, както и за моделиране на получените векторни очертания;
  • Редактиране на вектори – Благодарение на инструментите и ефектите за трансформиране бързо и лесно модифицираме векторни форми, като промените могат да бъдат възобновяеми с възможност за редактиране или приложени еднократно и трайно;
  • Контрол над запълването и очертанията – Освен да прилагаме готови оцветявания, можем да създаваме и собствени, включително персонализирани шарки, като са възможни наслояване на няколко оцветявания и поотделно регулиране на видимостта за запълването и очертанията. За външните контури разполагаме с подробни настройки за регулиране, както и с възможност за превръщане в разнообразни щрихи чрез прилагане на готови или създадени от нас четки;
  • Управление и замяна на цветове – За да постигнем най-подходящия вариант за оцветяване на нашия проект, можем да регулираме както отделни, така и всички използвани цветове, а също и да изпробваме готови цветови комбинации;
  • Работа с текст – Въпреки, че Adobe Illustrator по същността си не е текстов редактор, предоставя задоволително разнообразие от настройки за оформяне на текстово съдържание, а освен това има допълнителни опции за писане по траектория, направление и във форми, различни от стандартните;
  • Векторизиране на растерни изображения – Една от емблематичните за Adobe Illustrator функционалности е автоматичното превръщане на снимки във векторни изображения с избрана от нас детайлност;
  • Работа с перспектива и 3D ефекти – Можем да внесем по-голяма реалистичност с възможностите за трансформиране на двумерни фигури спрямо регулируема перспективна мрежа и за придаване на обемен вид чрез симулиране на триизмерност. Автоматизация на повтарящи се операции – С помощта на специално разработени скриптове или записване на избрана последователност от действия Adobe Illustrator изпълява вместо нас избрани задачи, като ни спестява ценно време;
  • Интеграция с останалите програми на Adobe – Благодарение на връзката към други програми от креативната колекция на Adobe като Photoshop и InDesign обмяната на изображения между тях е лесна и удобна при работа над комплексни проекти.

За какво се използва Adobe Illustrator?

Вероятно не сте предполагали колко много неща, разработени на Adobe Illustrator, ежедневно срещаме около нас във вид на готови отпечатани изделия или виждаме на екрана на компютъра и телефона. Ето някои от тях:

  • Лога и икони – Всеки красив символ е добра идея, реализирана чрез помощта на подходящите инструменти – скицирана директно в работния лист или първо нахвърлена върху хартия, след това заснета и вмъкната в документа, за да бъде дооформена и оцветена подходящо;
  • Печатни изделия – Без значение от вида, размерите и предназначението им (от пощенска марка до огромно винилно пано) можете да разработите проекти за всякакви изделия, които се отпечатват върху хартия, PVC фолио и други материали. Adobe Illustrator разполага с всичко необходимо за проектиране на рекламни материали като визитки, бланки, календари, сувенири, билбордове, брандиране на обекти и превозни средства, а също и за дизайн на менюта, картички, корици на книги, постери, опаковки и др.;
  • Материали за уеб – Освен отпечатано, съдържанието на всеки векторен документ, преобразувано в подходящия формат, може да бъде публикувано в Интернет – икони за уеб сайтове, рекламни уеб банери, визуално съдържание за социалните мрежи и др.;
  • Дизайн на мобилни приложения – Дори да не сте програмист, може да разработите прототип за потребителски интерфейс, който да бъде анимиран с цел визуализиране на концепцията за приложението преди етапа на програмиране. След това части от прототипа могат да бъдат използвани като графичен ресурс и в реалното приложение;
  • Рисуване на илюстрации – За много художници, които творят в дигиталния свят, Adobe Illustrator е предпочитан избор при създаването на илюстрации за печатни издания, дизайн на щампи за тениски и рисуване на персонажи;
  • Разработка на шрифтове – Освен за форматиране на текст, Adobe Illustrator може да бъде от полза и за създаване на собствени шрифтове, с които да го оформим. За целта се използват специално разработени разширения (програми за допълнително инсталиране).

Стига толкова информация – може още днес да започнете това вълнуващо приключение и да се потопите в обучението „Графичен дизайн с Illustrator„.


Ако тази статия Ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятели във Facebook 🙂

3 thoughts to “Запознайте се с Adobe Illustrator”

  1. Аз бях записал този курс но, инструкторката беше жена и бях писал че много бързо и ритмочно води урока и нищо не се разбира, само дето си изхарчих парите, много съжалявам, нищо не разбрах от този курс.

    1. Привет, Пламен!

      Лекторът се различава.
      А щом си имал записан този курс преди, съветът ми е да пишеш на maria@aula.bg , за да те информира за възможността да имаш достъп до стария и новия курс срещу прилична цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *