Възможно ли е 1:1 да съвпада с 1:10?

AutoCAD Формула
AutoCAD

Освен показаните в това упражнение мащаби, аз създадох и мащаб 1:10 и при него 1 paper uits = 1 drawing units, което е същото както при мащаб 1:1. Съответно, когато превключвам между 1:1 и 1:10 - няма разлика.
Това така ли трябва да бъде или има нещо неразбрано от мен?

Да така трябва да е няма проблем може да имаш мащаби при които да съвпада мащабното число ..... Както е в примера който даваш в въпроса .... Неможеш да имаш обаче едно и също наименование на мащаб два пъти.

Архитектите чертаят в см., инжинерите в мм. а геодизистите в м. Ако спазват правилото да чертаят в моделното пространство 1:1, то за различните размерни единици трябва съответно да си създадат и различни мащаби съответно  1:10, 1:1 и 1:1000 като при всички съотношението е 1 paper uits = 1 drawing units. Това много добре се вижда в таблицата за големина на на текстовете при различни мащаби за чертеж в метри, сантиметри и милиметри. Еднаквите големини на текста в отделните таблици са при посочените по горе мащаби. Следователно мащабите трябва да са вързани с чертежите - по точно с размерността им. За яснота е хубаво в съответния мащаб да се посочва за какво се отнася - мм. , см. , м.

Вероятно аз не съм се изразила правилно.
Имах предвид, че няма как в мащаб 1:1 аутокад мащаба да съвпада с този на 1:10. Вижте приложената таблица.
Нали в мащаб 1:10 аутокад мащабът за анотативните обекти е 1.
Но отговорът на инж. Николов, че трябва да си създам мащаба 1:1, ме наведе на мисълта че аутокад мащаба трябва да е 0.1 /според изчисленията/, за да видя разликата при смяната на 1:1 и 1:10.

Обърка ме това че нали така или иначе си чертаем 1:1 и не трябва да създавам анотативен мащаб за това съотношение.

Галина, прегледай пак урока за мащаби много внимателно, виж из форума многобройните коментари и теми за мащаби и ще разбереш каква е идеята.

Идеята е, че чертаеш 1:1 ( под 1:1 се разбира, че ако имаш чертеж в сантиметри и имаш дължина 50 см, следва да направиш една полилиния, която е с дължина 50 units ) с мерните единици, които си избрала, 1 unit какво да означава, т.е. аз мога да имам мащаб 1:1 ( 1 paper unit = 1 drawing unit ) този мащаб се разбира така : Ако съм чертал в милиметри мащаба при плотиране, ще е 1:1, ако обаче съм чертал в сантиметри, следва мащабът при плотиране  (1 paper unit = 1 drawing unit  ) да се разбира като 1:10, ако пък съм чертал в метри следва да е 1:100.
И ето тук идва 1:10 и 1:1 може да съвпадат, защото AutoCAD няма как да знае ти как си решила да ползваш неговите units дали са метри дали са сантиметри или милиметри.Ако си чертала в сантиметри 1:10 ( 1 paper = 1 drawing ) формалното означение ( наименование ) 1:10 ще съвпада с мащаба ти - този, който ще пише и на чертежа ти , обаче, ако избереш мащаб 1:1 ( 1:1 е едно формално наименование пак казвам ..... служебно дадено от AutoCAD ), то тогава избирайки го пак, ще имаш 1 paper = 1 drawing unit НО името на мащаба 1:1 просто няма да съвпада с името на мащаба, което ще стои на чертежа ти, което ще е М 1:10, НЕ ГЛЕДАЙ на наименованието на мащаба като закон и да си мислиш, че ако долу пише 1:50 и чертаеш в сантиметри при плотиране ще имаш мащаб 1:50, защото този 1:50 може да е 1 paper : 5 drawing ...може обаче да е и  1 paper unit = 50 drawing unit ... в конкретния случай щом е чертано в сантиметри 1:5 е вярното.

Прочети внимателно този коментар и коментара на инж. Николов, който правилно посочва, че е най - добре да си създадеш мащаби, в които си сигурна, а именно за какво се отнасят, като пишеш в наименованията им mm цм m, прегледай и други теми свързани с мащабите ( seаrach - ни малко в сайта :) ) , виж пак урока за мащаби.

Мащабите са едни от ключовите неща при работа с AutCAD и там е хубаво да няма неясното.

Надявам се да съм помогнал и ако недоразбираш нещо след като си попрегледала нещата, пиши и пак ще помагаме :).

Галина, ако поставиш до показаната таблица и останалите две таблици за метри и милиметри  и си избереш една големина на текста, ще видиш че за трите таблици съответстват различни мащаби. Нали крайната цел е при различни мащаби напечатаните текстове да са с еднаква големина.

Грешиш за крайната цел. Налага се текста да е в различен мащаб от чертежа, за да се чете. Не е казано, че при различните мащаби на чертежа големината на текста трябва да остава една и съща. По - скоро за конкретния чертеж  трябва да избереш подходящ мащаб на текста. Така че чертежът да изглежда добре. Има елемент на налучкване или на собствен стил ако предпочиташ.


@Здравей, Антоанета Ангелова


Не казвам че твоето, това на Николай Николов, казаното в курса от Иван Цукев или  това което ще напиша по долу аз  е вярно, всеки човек има своята представа за вярно (  правилно ) / грешно.

НО смея да твърдя че техниката която научих от курса тук и с допълнение от четене на различни статии и книжки, съм я изпитал и работи по един прекрасен начин и мога само да ти я препоръчам.

За конкретния чертеж ако ти е зададено да е в мащаб 1:500 вече мащаба за текста ти е предопределен ( става дума ако ползваш анотативни мащаби ) ... може би искаш да кажеш за определения чертеж с вече приет мащаб на разпечатване, да се избере подходяща височина на текста.И използвайки анотативни мащаби следва в какъвто и да мащаб да решиш да разпечатваш чертежа си текста винаги да е с определена височина.Т.е. височината на текста да е константна и независима от мащаба на чертежа.

Да не е казано че за всеки чертеж трябва най - малкия ти текст да е с височина 2.5 или пък най - големия ти 15 мм,  сам определяш може да е 2.4 най - малкия ти , това тук е наистина до стил, въпрос на лична преценка ( въпреки че между 2,4 и 2,5 няма кой знае каква разлика ) Според мен са важни пропорциите между отделните видове височини на текста.
 Кагато имаш малък, нормален голям и т.н. ( както е показано и в урока ) ти решаваш кой кога да използваш.


Т.е. не се налага текста да е в различен мащаб от чертежа ( ако е така това би довело до налучкване, сметки, проблеми при ползване на анотативните мащаби ) по - скоро се налага персонален подбор на височините ( и по - точно техните пропорции ) на текста.

И целта е в различните мащаби 1:1000 1: 2000 1:3000, ако имам текст за който съм казал че искам винаги да е с големина 2,4 мм когато го разпечатвам, да знам че залагайки този текст аз във всеки един мащаб от изброените 1:1000 1: 2000 1:3000 ще го разпечатвам с големина 2,4 мм.
Мога да имам различни стилове на текст които да се различават само по височина 2,2 мм 2,3 мм 2,4 мм 2,5мм 5 мм 6 мм 10 мм, и да използвам всеки един от тях по моя преценка, НО искам да съм сигурен че ако текста ми е 5мм ще ми се разпечата като 5 мм независимо от мащаба на чертежа.


Както съветвам всички във форума, изгледай модула за плотиране прегледай пак уроците за мащабите и ако ползваш Формулата за ползване на анотативни мащаби и плотиране на курса AutoCAD Формула следва чертежите да ти изглеждат идеално и сменайки мащабите пак да изглеждат по отличен начин, като това ще го правиш без да се замисляш и налучкваш.


Весело посрещане на Новата 2016 година !!!

Благодаря! Както винаги сте изчерпателен. 

Прекалено изчерпателен.От многото обяснения,може човек да се обърка.Моя съвет е :Прегледай няколко пъти лекциите на инж.Иван Цукев.

Подкрепям! много приказки не помагат! изгледай съответния урок, колкото пъти е необходимо, направи настройки , опитай и виж и нещата се получават разбираемо.

Здравейте,

Подкрепям всички коментари :)

Проучвания са доказали че някой хората възприемат чрез слушане, други възприемат чрез четене, други само от това което виждат ... така че понякога за някой трябват и малко допълнителни примери и обяснения ... именно за това е форума :) да споделям примери, казуси и техните решения :)

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.