Принтиране

AutoCAD Формула
AutoCAD

Здравейте, искам да попитам дали има възможност както се задава един основен цвят как да се печата (със собственият си цвят, дебелина и т.н.) дали има възможност да се направи настройка в аутокад, но не по цвят а по слой. Примерно искам да се задава кой слой с какъв цвят да се печата, а в моделното пространство да си остане оригиналният цвят. Идеята е да не модифицирам чертежа (най-често на колегите), а само когато се плотира тогава да се променят цветовете. Това за което питае е подобно на plot style, но критерият не е по цвят, а по слой.

Благодаря

Интересен въпрос.

Ако се ползват named plot styles, може да се задава различен плот стил на отделните слоеве. Това би ли ти свършило работа или да търсим друго решение?

Неразбрах как се правят named plot styles. Ако е възможно да покажете.

Named Plot Styles е алтернатива на Color Plot Syles (което всъщност е нчстройката по подразбиране в Autocad) За да се създаде Named Plot Stylе Table е необходимо файла да бъде настроен да използва Named Plot Styles пътят е: Options>Plot and Publish>Plot Style Table Setings, избира се Use Named Plot Styles и следващият новосъздаден чертеж ще използва Named Plot Styles. От тук може да се създават или променят таблици. Когато се използват Named Plot Styles се задава стила на плотиране на всеки слой независимо от цвета му.
Това е сложния (за мен) начин, не го препоръчвам освен ако няма изискване да бъде използван (освен това повечето хора не са го чували и ако попаднат на такъв чертеж няма да се справят).
Другият по-лесен начин според мен е този:
1. Създава се Layout с настроена таблица на плотиране None
2. С двойнокликване на левия бутон на мишката се влиза във Viewport-а към Layout-а
3. Докато сме във Viewport-а се включва мениджъра на слоевете (Layer Properties)
4. В така отворения мениджър на слоевете се появяват нови колони с параметри за слоевете, чрез тези колони (VP color, VP linetype, VP lineweight и други) могат да се променят различни свойства на слоевете (дебелина на линията, тип на линията, цвят, прозрачност).
Промяната в тези нови колони се отнася само до конкретния Viewport и начертаното в моделното пространство няма да се промени по никакъв начин.
За да работи коректно този метод трябва на всички обекти да са дадени параметри By layer и блоковете да са чертани в слой 0 и също елеметите им да са с параметри By layer.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.