Pan и shift

AutoCAD Формула
AutoCAD

При използване на Pan със скрола на мишката по време на команда shift десен бутон и различните под опции , целия ми чертеж се завърта произволно в пространството,и всичко се обърква. Как мога да променя това да не се получава .

Мариян,
Защо ти трябва да натискаш едновременно скрола и Shift? Това е много полезно при работа в 3D. Ако си го направил случайно, с TOP върху куба се връщаш обратно там където чертаеш. Дори да изключиш от екрана куба с NAVVCUBE-of, само ще се затрудниш при неволна грешка. А чрез стрелките до куба можеш да въртиш чертежа си в 2D, така че удобно да изграждаш разрези например. Припомни си урок №3 от Модул1 /Моделно пространство и лейаути/. Ако пък изведеш на екран и навигационната лента само с Orbit и левия бутон на мишката, дори без Shift, ще въртиш чертежа си из пространството както си искаш. Но ми се струва, че това засега не ти трябва.

Благодаря за първия отговор на Цанко , но проблема ми е малко по различен. Когато използвам командите Temporary Tracking Point и Mid point between 2 points докато натискам shift и маркирам точките понякога правя Pan със скрола на мишката за да достигна от първата маркирана точка до втората .Тогава се получава нежелано безконтролно завъртане на Модела.което прекъсва започната команда със shift и десен бутон.Въпроса ми не за NAVVCUBE ,а за безпроблемно shift+десен бутон с Pan преместване

Мариян, мисля, че няма как да стане безпроблемно с Pan 2D преместване при натиснат Shift и десен бутон на мишката. Единствено може да стане завъртане на чертежа. Дали търсиш временна точка, среда между две точки или друго прилепване с Pan едновременно не може да се "нагласи" чертежа в екрана, така че да е удобен за работа.
Това става със Zum. Т.е. местиш курсора с мишката там където търсиш въпросната точка или обект изобщо и зумкаш с въртене на скрола. А иначе урокът си е за трикове със Shift.

Натискаш Shift или Ctrl и десен бутон на мишката, появява се менюто с прилепванията, при което повече няма нужда да бъдат натиснати нито Shift, нито Ctrl, нито десния бутон на мишката. Тогава вече без проблемно натискаш скрола, активираш командата PAN и нямаш завъртане на чертежа!

@ Мариян .

Много хора казаха ,че отварянето на менюто с прилепванията,става и със Ctrl и десен бутон. Просто го прави с Ctrl . Имай в предвид обаче, че с Ctrl и Pan чертежа се мести малко по-странно. Мисля че това ще ти помогне , за решаването на проблема ти.

@Константин Петорв

Натискане на Ctrl без комбинация на друг бутон в AutoCAD не би довело до нищо. За появяване на падащото меню за "временно" включване на някое от прилепванията използвай Ctrl + десен бутона на мишката.

Инж. Кръстев. Точно това казвам,под ''просто го прави с Ctrl" имам в предвид с ctrl и десен бутон а не с Shift и десен. Мисля че се подразбира в самото изречение.

Да така е, не съм прочел предишните отговори, в контекста на тях става ясно какво искаш да кажеш.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   
  love


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.