Какъв е проблема с разпечатване на формат?

AutoCAD Формула
AutoCAD

Здравейте! Имам следният въпрос. Имам чертеж, настройл съм си лейаута с даденият формат, който в случая е А3. Настроен ми е viewporta,рамката,антетката и мащаба както трябва. От тук нататък си правя PDF файл с чертежа, преглеждам вече готовият чертеж как изглежда.Изглежда отлично. Отивам в копирен център и когато ми разпечатват чертежа на А3 то рамката на чертежа илиза с размерите на А4 формат, а по PDF файла всичко изглежда наред. Кажете ми пропускам ли нещо защото ми е за първи път? Благодаря !

Здравей, Станислав.

Интересен проблем, така както си го описал излиза че всичко в ПДФ е наред и когато отидеш в копирния център, единственото нещо което се премащабира е рамката на чертежа но не и самият четеж. Може ли да изпратиш ПДФ на kr_krastev@abv.bg за да мога да погледна при първа възможност.

Опредено въпроса ти, ме заинтригува :) ... само рамката при положение че всичко в ПДФ е както трябва ... ХМММ.

Не само рамката се премащабира, а с нея й самия чертеж.

Здравей, Станислав.

Аха, добре.

Видях PDF който си ми изпратил и определено си го направил правилно размерите са 420 по 297 мм което си е А3 - снимка 1 е properties на чертежа който ми изпрати.

Снимка_1

Това едиснтвено означава, че копирното студио в което се опитваш да разпечаташ, не е направилно правилните настройки при разпечатване.

Когато си там на място и разпечатвате се уверете, че анстройките по подразбиране на принтера не са A4 фискирани за всички тави или Automatically, освен това се уверете че настройката при текущото принтиране е A3, уеврете се също така КОЯ точно тава е със A3. Защо казва всичко това .... ако настройката е A4 за всички тави, то следва да принтера да не знае че всъщност има зареди А3 листа, АКО пък е Automatically има шанс принтера да е свършил А3 и да се направи на умен и да премащабира чертежа и да го пусне на А4 - и двата проблема са били срещани в практиката ми. Другия проблем е както писах по -горе да се избере A3, НО настройките по подразбиране да са Default Tray и съотвтно директно принтирането да се извърши от тава по подразбиране и АКО тя обикновенно се ползва за А4, селдва да е пълна с А4 листа и съответно пак става автоматично премащабиране...... Наистина погледнте не само настройките в раздела на PDF reader - a който ползвате АМИ и на самия принтер.

Друго нещо което само предполагам че може да се случи е, АКО чертежа ви се смалява и се принтира на А3, НО се принтира във формат А4 на лист А3.... доста от принтерите имат настройка и за премащабиране във формат, т.е. препоръката ми е да се огледа ли няякъде не е посочено Print A3 as A4 scaled .... 50% scaled .... зависи от принтера.

Друго което предполагам е, че може би чертежа да е с малко по-голяма рамка спрямо физическите възможности на принтера и съответно той да премащабира автоматично така че да се помести в физическите си граници... това може да стане не само автоматично може да стане и ръчно посредством избор на отмекта от вида FIt To Paper.

Не знам в кой копиране център сте отишли но обикновенно те си знаят най-добре машините и знаят свойте настройки, все пак когато отидете там обърнете внимание на това което описах по-горе, чисто като съвет от практиката.

Обикновенно ако се ползва Adobe Reader следва с Ctrl + D да видите порозореца показан в този комнетар в снимка 1, т.е. с този прозорец в копирния център може да ги уверуите че размера на вашият чертеж е А3 не А4.

Това е което мгоа да дам като препоръка, НО вече самата копирна машина в копирния център най-добре си я познава оператора който принтира, но му "подксжете" да погледне тези тънкости, за който споменавам по -горе. Определено при вас нещата, така както сте направили документа (чертежа) всичко изглежда много много добре направено, може да пробвате евентуално да приберете рамаката (обаче като отворих dwg чертежа който си ми изпратил ... определно има доста разстояние) по навътре за да сте сигурни че сте във физическите рамки на принтера, НО само толкова другото зависи от това оператора на принтера да прегледа коя изброениете по-горе настройки не е налице.

С две думи проблема не в теб, прегледайте евентуланите изброени проблеми по-горе.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.