Как се прехвърля правилно 3D чертеж от AutoCAD в 3dsМах? 

AutoCAD Формула
AutoCAD

Няма урок за прехвърляне на файл - освен бегло в урок 9 на модул 1 в 3ds Мах. Отговора може би ще е прекалено натоварващ за вас, но предполагам, че отговора ще бъде полезен  и за другите в курса. Аз го прехвърлих, но 3ds Мах го счита за един обект - маркират се заедно всички обекти, естественно не мога да им сложа цвят и текстура. Мога единственно да го конвертирам. Целта ми е да го моделирам, да му сложа цвят и текстура, да го принтирам от 3ds Мах. След това да го прехвърля в Аутокад / което не съм правила /, да направя разрези, да сложа дименсии, текст, мултилидер, спецификация и да се плотира. Този файл с мебели, който прехвърлих се счита от ds Мах за един обект, не мога да прилагам цвят, текстура - само може да се конвертира. Има ли начин това да стане и как ? А къде се задават мерните единици в МАХ ? 

И двете ми програми са версия 2014 и предварително благодаря !

Здравей Албена,

Въпросът ти е много интересен и достатъчно объркващ. В този смисъл си права, че е натоварващ. Първо, защо след като проектираш мебели, не го правиш директно в 3ds Max?! 3ds Max е измислен от извънземни, но виждам, че успешно си го завършила. В AutoCAD си ограничена в моделирането на мебели, най-малкото защото е чертожна програма. Какво очакваш от твоите мебели, които не бих нарекъл моделирани, а по скоро скулптиране. Направи си разрезите, мултилидерите, дименсии и спесификации в CAD. Там също можеш да приложиш някакви материали и да рендерираш добре своите мебели. Но моделирането им в 3ds Max и безкрайните му възможности за прилагане на материали, светлини и камери, висша форма на рендериране, обработка на постпродукция с Photoshfp, е от съвсем друга класа.
С приятелски поздрав: Цанко Дилов

Това са мебелите, които използвах от курса - просто за опит и както вече писах - те не могат да се моделират. 

За прехвърлянето от CAD в 3d MAX - въпросът ми е повече от любопитство, защото все пак след като съм вече понаучила и двете програми  - трябва да завърша нещата докрай и никога не се знае - може някога да ми се наложи. 
А въпросът ми за начина за прехвърляне на файл от 3d MAX в CAD предстои - ще бъде зададен и е отворен - ако някой има идея как става - моля да сподели !!!!

Здравей, Ето идея която може да пробваш за да импортваш твоята сцена в 3ds Max. В случая аз съм избрал едно шкафче от аутокад, което е направено от оделни елементи, или поне така си мисля де, и ще пробваме да го импортнем в макса. Съхранено е от аутокад като формат DWG. Когато се импртва в 3ds max има няколко опции от които трябва да си избереш подходящата. Примерно дали да се импортва като един цял обект, всеки елемент да е отделен, отделно по цвят, по слой и т.н. Предполагам че си оставила опцията всичко да ти е един обект ( One Object) .Пробвай с Entity и виж какво ще се получи.

Благодаря, Георги ! Току - що го прехвърлих и съм много радостна от факта, тепърва ще пробвам и другите настройки, но съвсем искрено ти благодаря, много ми помогна !  Поздрави и весели празници !

Присъединявам се към поставения проблем - и ето какви са ми съображенията. Направила съм груб работен 3D модел на една сграда в AutoCAD. Искам да прехвърля модела в 3ds Max, за да се довърши финото моделиране и да се генерират качествени изображения после. Какъв е смисълът колегата, който работи с 3ds Max, да прави целия модел наново? Ето тук идва същественият момент с импорта - и естествено, доброто синхронизиране между двете програми по отношение на самия модел.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc. и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.