Как да си направя каталожни данни?

AutoCAD Формула II
AutoCAD

Здравейте! Към момента използвам атрибутите както е показано в това видео за изваждане на количества чрез DataExtraction. Обаче търся едно друго решение, което ми е в главата, но не съм намерила начин да го реализирам. Аз съм ВиК инженер и съм си направила динамични блокове за фасонните части, като към тях съм добавила атрибути за Диаметър, Материал и Налягане. Обаче, при разлика в изписването, дори само с един интервал ми счита блока като различен от другите (принципа както при Ексел). Ползвам Visibility, за да изобразявам различните блокове от един тип. Например имам един динамичен блок, който контролирам с Visibility да го изобразявам като ПЕВП, ПЕВП на ел. заварка, фланшов чугунен, муфен чугунен и т.н. За всяка една видимост съм си сложила еднакви атрибути за Диаметър, Материал и Налягане, които попълвам ръчно. Често се случва да допусна леки разлики в изписването на множеството блокове и накрая в количествата да ми излезе едно и също нещо на два различни реда. Има ли начин да си добавя нещо като List списък с каталожни данни, които да си вкарам веднъж и просто при слагане на блока, да избирам между тях? Разбирам, че, ако се ползва принципа на Visibillity, може би е невъзможно, но дори и да разделя всеки един изглед на отделен блок, а да имам списък с каталожни данни, може би би било по-лесно при изваждането на количествата. Използвам тези направени блокове от мен от няколко месеца и все още ги тествам и правя множество проверки, докато изчистя всичко и да може накрая да извадя точна и вярна количествена сметка. Удобството е огромно, от колкото това да седнеш и да броиш всяко по отделно, допускайки множество грешки. Просто ми се зароди тази мисъл в главата и търсейки някакъв по-удобен вариант по въпроса, реших да попитам дали някой е правил нещо подобно.

Благодаря предварително!

ПП: Курсовете в сайта са супер, научих много нови работи, тъй като всичко, което съм учила в AutoCAD е било на принципа на самообучението и най-вече на принципа проба-грешка, а така е систематизирано и е много полезно, а и не само за AutoCAD (преминах още няколко курса в сайта, а съм си набелязала и още доста). Много удобно и полезно!

Здравей, Гергана.

Първо страхотно е че искаш да подобриш работата си използвайки динамични блокове. Поздравления!

Виждам че си разсъждавала в различни насоки, което също е страхотно,. т.к. виждам че търсиш различни варианти.

Препоръката, която мога да ти дам като колега ВиК :) е от практика ми и е следната:

Първо бих използвал tool палети. И бих си направил различните фасонни част в различни палети, т.е. разделението по материал и начин на привързване (вид на съединението) бих го разделил на база tool палети. Т.е бих имал палета в която имам ПЕВП на ел. заварка, друга палета в която имам Чугун на муфи, друга Чугун фланшови.

Тук съответно името на блока ще е фиксирано и ще показва какво точно имаш - материал и вид на съединението.

След това бих създал Lookup параметър в който да запиша всички най най-често използвани диаметри, които намеря в каталозите за дадения материал и дадения вид на привързване.

Lookup работи като Visibility, НО реално не се свързва с някакво друго визуализиране на блока, АМИ просто параметър който е избран от табличен регистър вързан за Lookup Параметъра - (снимка 1 позиция 1).

Снимка_1

Съответно в Lookup имаш база от данни с диаметрите.

Съответно как работи всичко до тук:

 1. Избираме палетата PEHD - Ел. заварка например.

 2. Поставяме блока

 3. От Lookup избираме диаметъра например DN90

 4. Правейки дата Extraction благодарение името на блока имаме данните PEHD - Ел. заварка и данните избрани от Lookup - DN90.

Именно с Lookup си спестяваме въвеждането на диаметър посредством изписване всеки път... просто избираш от падащото меню на Lookup, КОЕТО падащо меню е унифицирано т.к. веднъж записано то при избор на дадения диматър следва виднаги при Dataextraction записа да се вземе именно от избрания от списъка диаметър ... записан веднъж.

Това е само предложение, НО мисля че Lookup е страхотен вариант, т.к. точно това съм ползвал в практиката. Създаш един лист с данни един път и повече не се пипа ... еее може да добавиш някой диаметър.

Хубавото на Lookup е че задаваш само параметър (стойност в случая) за блока и тя не променя нищо по блока освен че му задаваш избирайки от списък атрибутна информация.

Естествено това е само препоръка ... може да оставиш VIsibility и да добавиш Lookup за диаметъра, Lookup за материал, Lookup за налягането, НО това води до доста кликания за избор на нещо ... много стрелки и това може да доведе до грешки отново... затова препоръчвам да имаш палети в който имаш блокове обединени от ВИД на фасонната част, МАТЕРИАЛ на фасонната част и Начин на свързване - т.е. в палетата ПЕВП Ел. Заварка .. блокът би имал име - Т PEHD Е ... т.е. Тройник полиетилен висока плътност на ел. заварка.

Колкото до нялягането най-веротно имаш предвид мжое би номиналното налягане за дадената фасонка PN10 PN 16 ... това може бих отново разделил в палетите т.к. в повечето случай това това е нещо което даден обект, зона не се променя кой знае колко, за разлика от диаметрите.

Това са само предложения, сигурен съм че с насоките и използвайки Lookup (което е точно това за което питаш ... лист с данни, от който избираш а не въвеждаш всеки път) като параметър и действие в динамичен блок следва да избереш най-удачно работещия вариант за теб.

Ако не си работила с Lookup изгледай този урок:

Фиксирани комбинации от размери чрез Lookup действие

от курса и със сигурен че ще хванеш идеята от първия път иии пак казвам помисли и за друг твой вариант който да работи за теб ... АКО го споделиш след това тук ще е страхотно за да го коментираме :)

Още една препоръка, т.к. виждам че мислиш и гледаш да оптимизираш CAD работата ... това е страхотно .... вианги когато правиш нещо с CAD си задавай Въпроса: ААА МОЖЕ ЛИ да не въвеждам това ръчно ами да го избирам ... при избор на размер или материал ии друг параметър - първо спестява време от писане и второ шанса да се обърка нещо е по-малък.

Лека и успешна седмица!

Ако има нещо което допълннително искаш да обсъдим нещо за Lookup пиши :)

НО съм сигурен че всичко ще е наред.

Очаквам да покажеш Блоковете за фасонките ;)

Благодаря много за подробния отговор, Краси! Като ми остане малко свободно време ще изпробвам и варианта с Lookup. Явно не съм хванала достатъчно точно действията с Lookup. Но и когато задавах въпроса си, мислех, че с него ще стане това, което искам. Благодаря още веднъж! Като имам развитие по въпроса, ще пиша! :) Лека и спорна седмица! :)

Направих си нови блокове и вече ги използвах. В момента им правя проверка, но изглежда, че всичко е нормално. Истината е, че още не съм свикнала с тях и вероятно това е нещото, което ще ми отнеме време. При динамични блокове, на които заложих данни от два каталога на производител, използвах просто един и същи блок, с друго име на блока, и в допълнение Lookup му смених името, спрямо това кой каталог е използван. Така като ги екстрактна ми се отделят в колона и спрямо производителя. Избора на диаметър е по-бърз, не ровя из каталози да търся кой какъв размер има. Особеното е, че трябва да се внимава какво се избира, и при отмятането в менюто на екстракшъна, за да не се пропусне някой блок. Тъй като името на блока е съкратено и с абревиатура, в екселска таблица съм си направила списък на блоковете - съкращението, съответстващо на пълното наименование на частта и чрез един VLOOKUP бързо и лесно получавам количествата на вложените части. Единствено е необходимо практика да се свикне с работата с блокове, тъй като до сега работих с Insert и въвеждането на името на блока, а тук имам по-дълги имена, които не мога да да въвеждам от раз. Но пък тук влиза в употреба Tool Palettes. :) Единствения недостатък е, че изписах производители на български език и в екселския файл ми излиза с допълнение '_{\Fsimplex|c204;името на кирилица}. За да се избегне това, просто трябва да се работи на латиница.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.