Параметър и действие за видимост (Visibility)

Безплатни 20 урока
регистрирай се и научи

Ако сте вече потребител - Регистриран съм
Видео

Тест за преминаване към следващия урок

 
Кое създаваме първо: действие или параметър?
Първо създаваме действие, после параметър
Първо създаваме параметър, после действие

Въпроси и отговори

 • Липсва палета

  Найден Данков Червенков:

  Като стартирам палетата и ми излиза само new palette и вътре няма нищо. Как може да оправи проблема?

  Найден Данков Червенков:

  И още един въпрос при избора на параметър, след като го поставя ме пита следния въпрос: BPARAMETER Enter number of grips (0;1) : ? И по подразбиране е стойност 1. За какво се използва ?

  Иван Цукев:

  Здравей,

  когато инсталираме Аутокад, по подразбиране има няколко примерни палети. По мое мнение те са неизползваеми освен за преглед и идеи.

  Палетите са отделни файлове в директория. Ако не се виждат палетите има два варианта.

  Или за изтрити от директорията, или Аутокад е настроен да търси в друга директория. В Options -> Files -> Tool Palettes Locations е записана директорията. Провери какво има в нея. За палетите ще има отделно няколко урока.

  Колкото до втория въпрос, това е боря на маркерите. Можеш да видиш един от следващите уроци, в който това е обяснено: http://aula.bg/lesson/2356

  Найден Данков Червенков:

  Options -> Files -> Authoring Palette File Locations. Там освен пътя C:\Users\NAIDEN\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2013 - English\R19.0\enu\Support\AuthorPalette , добавих и пътя C:\Users\NAIDEN\AppData\Roaming\Autodesk\AutoCAD 2013 - English\R19.0\enu\Support\AuthorPalette_Backup, с което всичко се оправи. Благодаря! Относно втория ми въпрос. Отговорът го видях малко, след като питах, но няма възможност за редакция на съобщението.

  Иван Цукев:

  Радвам се, че проблемът е решен

 • Защобутона Test Block не работи?

  Ваня Пеевска:

  Не ми работи бутона за Test Block. Като се опитам да го пускам нищо не се променя. Каква може да е причината?

  Краси Кръстев:

  Здравей, доста пъти съм се чудел защо е така понякога просто несработва, явно е някакъв bug затова когато имам малко по сложен блок теста прсото го правя в като приема промените на блока и го тествам в модела, а не през Test block - a.


  Ваня Пеевска:

  Ок! Благодаря!

 • Защо липсва палета?

  Альоша Исаев:

  Здравейте. Проверих, както посочи лектора, но палетата отново е празна, опитах и начина на инж. Найден Червенков пак същия резултат. Изпращам и снимка.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Альоша.

  Може, би проблема идва от това че си инсталирал по-нова версия на AutoCAD и си избрал да направиш Migrate на настройките.

  Доколкото виждам от адреса това е версия R18.2, което е 2012 версия, нали така?

  Имам няколко предложения за справяне с проблема:

  1. Отиди на Options (в командния ред изпиши OP), следва да ти се отвори прозореца Options (снимка 1 позциция 1), след това отиди на раздела Profiles (снимка 1 позиция 2), ако там имаш повече от един профила пробвай да смениш профилите (снимка 1 позиция 3 - Available Profiles), избери друг профил от избрания в момента (снимка 1 позиция 4), след това приеми и запази настройките с Apply и ОК (снимка 1 позиция 5 и 6).

  Снимка_1

  2. Ако имаш само един профил както в моя случай, тогава го избери (снимка 2 позиция 1) и избери бутона Reset (снимка 2 позиция 2), след което приеми и запази настройките с Apply и OK (снимка 2 позиция 3 и 4). *В този случай обаче ще загубиш една голяма част от пероналните настройките.

  Снимка_2

  3. Може на направиш един REinstal, как става това може да видиш тук:

  Защо Properties палетата не отчита селектирания обект?

  4. Ако предположението ми е вярно, т.е. направил си Migrate на настройките от по-старата версия, тогава от зъбното колело долу избери Drafting and Annotation - без никакви префикси от сорнта на Migrate from 2010 (2011).

  Снимка_3

  Ако си пробвал всичко описано по-горе.

  5. Провери дали в папката която си посочил по-горе в снимката в локацията на Authoring Palette file location, реално съществува този файл.

  Надявам се някое от предложенията за справяне с казуса да проработи.

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси, благодаря за бързия отговор но аз малко зациклих. Опитах предложенията ти и стигнах до третото:

  1. Може на направиш един REinstal, как става това може да видиш тук: Защо Properties палетата не отчита селектирания обект?

  Разгледах посочения пример и понеже ми е за първи път да правя Reinstal, не можах да намеря посочените команди, по всяка вероятност има разлика между тях в AutoCAD 2014 и AutoCAD 2012 с който аз работя. Другият ми въпрос е малко лаишки, но как се проверява:

  1. Провери дали в папката която си посочил по-горе в снимката в локацията на Authoring Palette file location, реално съществува този файл.
  Краси Кръстев:

  Здравей,

  По отношение на 3 - може ли да прикачиш снимка за да покажеш какво точно виждаш, би следвало да е съшото като при 2014.Тук сложи снимка и опиши какво точно се случва за да съм по полезен с Reinstal - a.

  По отношение на 5 - виж директорията която си посочил на снимката и C:\Documents ....... може директно да кликнеш два пъти (или да кликнеш и да натиснеш F2) следва да копираш адреса (снимка 1 позициия 1).

  Снимка_1

  След това в browser- a поставяш директорията с paste (снимка 2 позиция 1) натискаш Enter и вече си в директорията.След което съответно проверяваш файла в директорията дали го има или го няма.

  Снимка_2

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси, струва ми се че съм те подвел с предишния въпрос, сега ще опитам отново. Когато отворя Control Panel не намирам следващата стъпка Programs. намирам я от бутона Start, но там не намирам Programs and Features. за да продължа по описания път от теб.

  Краси Кръстев:

  Кликни на Switch to category view (снимка 1, която си показал) и следва да го видиш панела.

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси, изпълних твоето предложение, но отново не мога да намеря посочения панел. Работя с Microsoft Windows HP Professinal V.2002

  Краси Кръстев:

  В тази версия на Windows Add or Remove Programs е панела съдържащ инсталираните програми на компютъра.

  Альоша Исаев:

  Здравей Краси, благодаря ти за всичките съвети , които ми помогнаха да се справя със предложените варианти, но се налага да опитам един REinstal. По всяка вероятност предполагам ще се загубят настройки и библиотеки, които съм събирал от показаните уроци до сега. Има ли вариант да ги запазя, понеже във фирмата нямам колега да работи на AutoCAD, от когото след това да ги копирам.

  Краси Кръстев:

  Да разбирам, хубаво си се сетил че ще загубиш някой настройки.

  Ами може да си запазиш файловете за палетите, настройките за бързи клавиши и т.н.

  Във Files (снимка 1 позиция 2) раздела Options прозореца (снимка 1 позциия 1) може да видиш директориите къде точно се намират палетите ти, съответно да им копираш файловете с палетите на един диск (флашка или някъде другаде на компютъра)

  Снимка_1

  В тази тема:

  Как да възстановя файла ACAD.PGP?

  може пък да погледнеш как стоят нещатата с прехвърлянето на бързите команди.

  По отношение на стиловете, ако си ги запазил в плаетите, следва да си ги запазиш, ако не просото запази един чертеж съдържащ всички стилове, блокове и т.н. който си натрупал във времето и така ще можеш да си ги имаш на кой да е компютър.

  АКо имаш затруднения или си изпуснал нещо което ти трябва пиши, ще ти изпратя и ще помогна.

 • Защо излиза това съобщение на екрана?

  Альоша Исаев:

  Здравейте, въпроса ми не е по темата, но от известно време на екрана се появява следното съобщение. , когато продължа излиза следващото и понеже не съм на ти с английския не знам какво да предприема. Нужен ми е съвет, какво да предприема за да не ми излиза постоянно на екрана. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Альоша.

  Това е покана за добавяне на една млака добавка (тип плъгин) който да те известява (получаваш нотификация) за интересни и полезни практични съвети от форума и блога на Aula.

  На екрана трябва да имаш някъде бутон на който да пише Apply ИЛИ Allow.

  Натскайки този бутон следва да получаваш съобщения от Aula с полезна информацията. Съобщенията ще ти се появят обикновено в долния десен ъгъл на интернет browser -a ти (снимка 1 позиция 1).

  Снимка_1

  Кликвайки на това съобщение, следва browser - a ти директно да отвори страницата с това съобщение. В случая е трик от блога на Aula.

  Надявам се да съм бил полезен с отговора.

  Альоша Исаев:

  Благодаря Краси, ще се възползвам от тази новост, което препоръчвам и на другите участници. Спорен ден.

 • Може ли във "Visibility" вместо да начертаем обект, да го преместим?

  Георги :

  Здравейте, За да мога да работя с параметър "Visibility", задължително ли трябва да чертая елементи? Примерно. Имам няколко подобни блока, които искам да обединя: Да кажем че това са три блока с легла и нощни шкафчета, един път от ляво, един път от дясно и един път от двете страни. Искам тези три блока да ги направя в един с помощта на "Visibility". Отварям единия в редактора, правя ново състояние, в него нощното шкафче не би трябвало да бъде евентуално от дясно, а от ляво. Премествам го с "Move" но при теста на блока не се получава нищо Може би при "Visibility" не могат да се преместват обекти или аз нещо греша. Пробвах файла от урока да начертая прозорец във вратата и там всичко се получи. За да направя моите блокове как е най добре да постъпя. Благодаря.

  Краси Кръстев:

  Здравей, Георги.

  Когато използваш visibility може да покажеш или да не покажеш даден обект (да речем обекта е една линия) в някое от създадените състояния, НО дадения обект не може да бъде на различни места в различните състояния.

  Т.е. ако имаш маса в дясно и маса в ляво изчертана с няколко полилинии, трябва да я имаш и от двете страни като обаче в едно състояние ще направиш видими обектите изграждащи масата стояща от дясно, а за другата видимост само обектите изграждащи маса в ляво ... леглото е константен обект който ще се вижда в всички изгледи.

  Георги :

  Благодаря Краси

  Николай Николов:

  Здравейте! Да добавя нещо към казаното от инж. Кръстев. Освен да бъде видима част от даден блок в дадено състояние може да и се зададе и действие преместваве, разтягане, ротация и даже и флип. Като всички тези действия трябва да бъдат видими в съответното състояние за съответната част. Тогава вече удоволствието е пълно. Поздрави!

  Краси Кръстев:

  Да определено тогава удоволствието е пълно :)

  Ето една тема в която е коментирано точно тази комбинация на visibilty с други действия.

  Как да имам едно действие в няколко visibility-та?

 • Защо не позволява blockedit? 

  Василена:

  Здравейте! Мисля, че проблема се вижда най-ясно със следните две снимки:

  Опитах да въведа друга стойност (1 или 2), но нищо не се промени.

  Краси Кръстев:

  Здравей, изпиши в командния ред BLOCKEDITLOCK и задай стойност 0, сега най-вероятно тази стойност е 1.

  Василена:

  Получи се ! Наскоро си преинсталирах Аутокад и явно ще имам доста такива разминавания .

  Краси Кръстев:

  Супер!

  Да има такава вероятност при положение че е направена преиснталация, макар че тази променлива по порадразбиране винаги си е 0.... интересно

  Може да се е променила ако е използван някоя auotlisp програмка касаеща някой блок.