Как след като направихме тази операция някак си да накараме ArchiCAD да ни сметне количеството отстранен терен например и да го ползваме все едно за смятане на изкопи?

ArchiCAD
Архитектура с ArchiCAD
Проектиране с ArchiCAD

Здравейте, Искам да попитам дали е възможно след като направихме тази операция някак си да накараме ArchiCAD да ни сметне количеството отстранен терен например и да го ползваме все едно за смятане на изкопи?!

Благодаря предварително!

Някой дали ще може да каже има ли, няма ли такава опция!?

Здравейте, имаше някакъв проблем с платформата Aula.bg миналата седмица и не можеше да бъде добавен screenshot с обяснения към отговора. Можете да видите текущия обем на елемент модифициран посредством SEO(Solid Element Operations) от палетата Element Information. Съответно да изключите другите показатели в прозореца на Element Information освен крайният за обем - тук се показва обема на терена като отнетата част е извадена. Ако желаете да получите обема на терена преди отнемането може да приложите операцията Clear All Connections, да получите целия му обем отново с Element Information и съответно да извадите от целия обем редуцирания и да получите обема на виртуалния изкоп, който в случая с терена от урок 4 на Модул 5 (M05V04) е 64.59 куб.м. След това не забравяйте да дадете Undo, за да не загубите направените отнемания по терена. Ако желаете да включите отнетата част в количества, които да получите след това с ArchiCAD, тогава може да направите едно копие на терена с Copy/Paste и да използвате SEO с операция Subtract, за да получите елемент, който да представлява изкопа, избирайки за target целия терен, а за operator терена след отнеманията Така полученият нов елемент може да поставите в отделен слой, който да бъде използван само за целите на количествената сметка.

Много благодаря!

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2016 Фондация “Аула”. Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.