Как да ползвам взаимно Mental ray  и V-ray

3ds Max

Здравейте, как мога да ползвам 3d max на един компютър едновременно с Mental Ray настройки , и V Ray настройки, без да си пречат. (защото аз работя с V-ray и всички файловеса записани с него)?

На приложената снимка съм добавил маса, която е правена с настройки на V-ray във файл с основната сцена на mental ray.

Здравей,

за жалост няма как да миксираш нещата по този начин. Ще трябва да избереш един от двата рендер-енджина, В урок 4 от модул 5 е обяснено по-подробно за работния процес и къде се намира рендера в него, но ако предпочиташ да работиш с Vray тази сцена за рендериране на единичен продукт не е трудно да се пресъздаде там - същата геометрия само сменяш светлините и камерата с Vray-ски съответно с Plane light и Physical Camera. 
Имай предвид че с избора на рендер, вече си избрал с кои елементи и материали да работиш - избереш ли V-ray, използваш неговите материали, светлини, елементи и настройки - Mentalray не го използваш и обратното. Така че това е един доста важен момент, на които трябва да обърнеш внимание.

Работата е там, че до сега съм работил с V-Ray и всичко ми е наместено за него, но сега като уча курса ми се налага да сменя настройките и малко се обърквам.(Аз си мислех че уроците са с V-Ray). Основно искам да знам има ли проблем, ако отворя нов файл наместя го с Mental ray (докато се уча). А после ако се налага, пак чрез нов файл да сменя на V-Ray?

Няма как да направиш целия сетъп на сцената за Mentalray и да я използваш  с Vray, Няма как да очакваш добри резултати, а пък и имат някой абсолютно несъвместими елементи. След моделирането, започва сетъпа на сцената със материали, светлини и камери - за съответният рендер енджин.

Ако искаш да бъде активен Mentalray като текущ рендеренджин, от менюто Rendering->Render setup-> първият табулатор Common -> последният ролаут Assign render -> бутона с трите точки и от списъка го избираш. Така съответно можеш да върнеш и Vray. 

Благодаря! А искам да попитам , ще правите ли уроци за V-Ray ?

Vray е отделен рендер, и темата за него също е доста обширна ( и интересна :) ), тъй като използването му предполага малко по-различен работен процес, плануваме да бъде отделен като отделен курс, където да се съсредоточим  върху неговите елементи и основно върху неговите преимищества.

това е много добре. Ще се запиша и на него.

Вашият отговор:

Научи компютърните програми онлайн от топ експертите на България
Регистрацията в АУЛА ви дава:
 • 20 безплатни урока
 • Трикове и тънкости за софтуера
 • Отговори на вашите въпроси
 • Име
  Имейл
   


  © 2020 Учебен център "Аула". Всички права запазени.
  Autodesk AutoCAD, Autodesk Inventor, Autodesk Civil 3D, Autodesk Revit, Autodesk 3ds Max, Autodesk Maya, Microsoft Word, Microsoft Outlook, Microsoft Excel, SharePoint Online, Microsoft PowerPoint, Microsoft Project, Microsoft, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe After Effects, Adobe Premiere, Adobe Dreamweaver, V-Ray, Ableton Live, Solidworks са регистрирани търговски марки на Adobe Systems Incorporated, Microsoft Corporation, Chaos Software Ltd, Autodesk Inc., Ableton и Dassault Systèmes SolidWorks Corp.